Basisschool De Fontein zamelt oud brood in tegen rattenoverlast

Bij de ingang van basisschool De Fontein aan de Hoyledestraat in Rotterdam Noord staat sinds enige tijd een grote bruine container, een broodbak. Dagelijks gooien ouders en kinderen enthousiast hier hun oud brood in en daarmee helpt De Fontein onder meer de rattenoverlast in het Oude Noorden van Rotterdam tegen te gaan.

In de strijd tegen die overlast is er in Rotterdam-Noord al enige tijd een voederverbod voor vogels langs de singels en op enkele pleinen. Maar handhaving is moeilijk. ‘Het is belangrijker dat mensen weten waarom ze geen brood en andere etensresten mogen dumpen op die plekken’ vertelt Liselotte de Haan. Zij zit in de gebiedscommissie Noord, maar is bovenal een betrokken moeder op De Fontein. Dankzij haar inspanning heeft de organisatie BroodNodig een bak op school geplaatst. Je vindt de bakken op nog 10 andere plekken in Noord, zoals ’t Klooster en Mozaiek.

Liselotte: ‘Het is niet goed voor vogels als ze alleen maar brood eten. Het wordt zoveel aangeboden dat ze niet meer opzoek gaan naar ander eten en dan worden de vogels uiteindelijk ziek van het eenzijdige eten. Daarnaast trekt het dumpen van brood ratten aan. En dat is misschien nog wel een groter probleem want gedumpte etensresten is een grote oorzaak van de rattenplaag in Rotterdam. Ook is brood in de singels slecht voor de waterkwaliteit’.

In sommige culturen is het weggooien van eten een taboe, daarom is het belangrijk dat er een alternatief is aldus Liselotte en dat is de broodbak. Per dag worden in Nederland 435000 broden weggegooid en dat is zonde. Want van oud brood kan compost of energie gemaakt worden. Op een half brood kun je bijvoorbeeld een half uur koken.

Wat Liselotte betreft gaat De Fontein nog meer doen voor het milieu. Samen met locatie-directeur Leontien van der Wel wil ze plastic gaan inzamelen op school. Van dat ingezamelde en hergebruikte plastic worden dan zogeheten hinkeltegels gemaakt en die kunnen mooi weer een hinkelbaan vormen op het schoolplein. Maar zover is het nog niet.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat