Basisschooldirecteur Dewi rijdt dagelijks 180 km naar Hindoestaanse school in Tussendijken: ‘Het is te leuk’

Zeker één uur heen en één uur terug en dat in het aller-gunstigste geval. Dewi Wittens (40) uit het Brabantse Rosmalen rijdt voor haar werk als directeur van de Hindoestaanse basisschool Shri Saraswatie elke dag van en naar Rotterdam-Delfshaven. De kans op file is juist op deze route (via A16, A15 en A2) erg aanwezig, maar: “Ik doe het echt voor de liefde van de kinderen en het team, want het is elke dag echt leuk.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik niet in Rotterdam wilde werken”, vertelt de ras-Brabantse aan OPEN Rotterdam. Ze had zelfs gesolliciteerd in Utrecht, iets dichterbij. Twee jaar geleden begon ze aan het avontuur als directeur, nadat ze jarenlang zelf actief was als leerkracht. Het was tijd voor een volgende stap: “Ik had alles gedaan wat ik wilde doen. Ik had een vast contract en een mooi salaris, maar ik moest ontslag nemen. Er zou anders nooit meer een deur opengaan.”

En ze koos ook niet zomaar voor een Hindoestaanse basisschool. Dewi’s roots liggen in het Hindoeïsme, maar werd zo niet opgevoed: “Hoe gaaf zou het dan zijn om hier te werken en op deze manier meer van mijn achtergrond te weten te komen?”

‘Klassewerkplek’
Dewi schrapte de vele vergaderingen op school en verdeelde de verantwoordelijkheid onder het team. Verder is de school een zogenoemde Klassewerkplek en is er weinig verloop van leerkrachten. Dewi: “Er heerste hier een sterke hiërarchie, maar we zijn nu echt een community.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

‘Holi-Phagwa’
Shri Saraswatie heeft een regiofunctie; veel Hindoestaanse kinderen rondom Rotterdam komen naar deze basisschool. Naast verplichte vakken zoals taal en rekenen krijgen de kinderen ook yoga. Ook is er woensdag nog Holi-Phagwa gevierd. Een kleurrijke feestdag waar gelijkwaardigheid centraal staat. “Eigenlijk is alles hetzelfde, maar aangevuld met de Hindoestaanse filosofie.”

Het (file)rijden moet wel echt ingecalculeerd worden: “Het is namelijk vermoeiend om deze afstanden te rijden. Je moet echt scherp blijven.” Daarom heeft Dewi ook een prima auto, probeert ze eerder weg te rijden en werkt ze af en toe ook thuis. “Ik houd altijd in de gaten of de files op mijn navigatie oranje worden. Eén keer heeft het vijf uur geduurd voordat ik thuis was.”

Tijdens het rijden belt moeder Dewi ook altijd even met haar 10-jarige dochter. “We gaan vanavond wel onze nagels in het rood-wit-geel lakken toch?” klinkt het door de auto. “Natuurlijk! Maar je moet nog wel even je huiswerk maken en de vaatwasser in- en uitruimen goed?” antwoordt Dewi. Dewi is in ieder geval verknocht aan Brabant en zal Rosmalen nooit kunnen verlaten.