Begroting 2015 veel consequenties voor organisaties

De gemeenteraad van Rotterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord gegaan met de begroting voor 2015. Dit heeft consequenties voor vele organisaties in Rotterdam. Zo wordt er fors bezuinigd op Jeugdvakantieland, zal het zwembad Schuttersveld uit Crooswijk verdwijnen en krijgt Rotterdam Topsport een stuk minder subsidie. In totaal bezuinigt de gemeente volgend jaar 35 miljoen euro.
Zwembad het Schuttersveld uit Crooswijk komt nu echt droog te staan. “De teleurstelling is enorm en het is een groot verlies voor de wijk. Sport brengt mensen bij elkaar, zo ook in de wijk Crooswijk. Zowel voor kinderen als voor volwassenen en dat valt nu weg, aldus Rafaël Krijgsman, een omwonende die de belangen voor het zwembad behartigt.
Aan het einde van het jaar wordt het zwembad gesloten, maar er is echter nog hoop. Er zijn gesprekken gaande met potentiële ondernemers die iets kunnen betekenen voor het zwembad. 

Er wordt ook een half miljoen bezuinigd op Jeugdvakantieland, waardoor de kans groot is dat het evenement niet voort blijft bestaan. “Het is een gemiste kans voor de gemeente Rotterdam. Bij Jeugdvakantie is iedereen gelijk en is het veilig, dus eigenlijk het reclameplaatje van hoe Rotterdam moet zijn”, aldus één van de clowns de Mikkies die al jaren op Jeugdvakantieland staan. Eén van de redenen zou zijn dat het evenement niet alleen maar Rotterdammers aantrekt, maar ook mensen van buiten. “Iets wat al zo lang bestaat, moet gewoon blijven, generaties na generaties zijn hier opgegroeid. De gemiddelde Rotterdammer kan tegenwoordig een gezinsuitje naar bijvoorbeeld de Efteling niet betalen en Jeugdvakantieland is hiervoor de perfecte oplossing”. 

Ook Rotterdam Topsport krijgt volgend jaar minder subsidie, €250.000 in 2015 en nog eens €550.000 in 2016. “Dit brengt heel veel schade aan wat we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd”, zegt Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport.

“Het is nu een kwestie van de gesprekken aangaan met topsportverenigingen, talentencentra en bonden waar we in het verleden zaken en evenementen hebben gedaan om zo te beslissen met wie we doorgaan en met wie niet”, aldus directeur van Rotterdam Topsport. 

Beluister hier de gesprekken terug met Clown Slimmie van Jeugdvakantieland, omwonende Rafaël Krijgsman van het zwembad Schuttersveld en Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport in de ochtendshow van Jan Middelkoop.