Bekende HipHop artiesten geven les in jouw woonkamer

HipHop In Je Smoel (HIJS) en Probiblio creëren gratis lesmateriaal over hiphop voor middelbare scholieren. De vakken bestaan uit geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en Engels. Leraren, ouders en kinderen kunnen kiezen uit vier pakketten, met namen van rappers als Ronnie Flex, Kendrick Lamar, Noname en Josylvio.

Hiphop is internationaal één van de populairste muziekstromingen waar veel gespeeld wordt met taal. Het lespakket is bedacht om op een leuke manier te leren over muziek, de maatschappij en geschiedenis. Nu veel scholieren thuis zitten, is het volgens Jaap van der Doelen (HIJS) het beste moment om de series aan te bieden. “Misschien leren verschillende generaties elkaar over toffe artiesten”, vertelt Jaap.

De Nederlandse versies zijn gericht op kinderen vanaf tien jaar, en de Engelse zijn speciaal voor twaalfjarigen. In elk pakket staat een artiest centraal die bekend is bij jongeren. De desbetreffende rappers zijn niet zomaar gekozen. Rappers Ronnie Flex en Josylvio schrijven over de Nederlandse geschiedenis en hun inspirerende factoren. Noname en Kendrick Lamar schrijven voornamelijk raps over racisme, de economie en het leven in de VS.

Schoolkinderen verdiepen hun beleving als ze zelf onderzoek doen naar cultuur en muziek. Jaap geeft een voorbeeld over één van de bekendste sneakers: Niké Air Force 1. De sneaker is begin jaren tachtig een synoniem in de rapmuziek waar cultureel gezien een verhaal achter zit. In het boek wordt gevraagd welke sneaker de kinderen hebben en wat de geschiedenis is van hun schoen. “Het moet ook niet voelen als huiswerk”, aldus Jaap van der Doelen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat