Een derde van de bestuurders van waterschappen in de regio verzwijgt advieswerk en andere bijbanen, wat kan leiden tot belangenverstrengeling. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en onderzoekscollectief SPIT.
Hoe kan het dat iemand die in het bestuur zit van het Hoogheemraadschap Delfland, óók Adviseur Waterveiligheid’ is bij waterschap Rivierenland en daarnaast als Adviseur Klimaatadaptatie actief is bij de gemeente Delft? En dat die laatste twee bijbanen – tot vorige week – niet vermeld stonden op het overzicht van nevenfuncties van het waterschap?
Wirwar van bevoegdheden
We hebben het hier over bestuurder Hans Middendorp. In zo een wirwar van bevoegdheden wordt al snel onduidelijk, wanneer iemand nu adviseert of bestuurt, en in wiens belang. Maar in de wereld het Nederlandse waterbeheer is dit geen uitzondering, ontdekten we. Uit een inventarisatie op 1 maart 2021 bleek dat bestuurders hun bijbanen en nevenfuncties in 240 van de 2288 gevallen niet juist geregistreerd of niet opgegeven hadden.
Deze conclusie trokken we op basis van het landelijke dataset van onderzoekscollectief Spit, waarin zij de opgegeven nevenfuncties van waterschapsbesturen verzamelden en die naast gegevens van Linkedin en Kvk legden.
Daarmee zijn de Rotterdamse waterschappen ‘slordiger’ dan in de rest van het land.
Nevenfuncties regelmatig niet opgegeven
Hoe zit dat bij de waterschappen in de regio Rotterdam? Ook bij deze drie clubs blijken nevenfuncties regelmatig niet opgegeven. Het gaat hier om het waterschap Hollandse Delta en de Hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard. Uit de dataset blijkt dat hier zelfs een op de drie bestuurders niet volledig is geweest met het opgeven van nevenfuncties.
Daarmee zijn de Rotterdamse waterschappen dus ‘slordiger’ dan in de rest van het land. Een aantal bestuurders bij Schieland en de Krimpenerwaard en Delfland heeft sinds de afronding van het onderzoek alsnog een volledige lijst met nevenfuncties online gezet. Het is niet bekend of het onderzoek hiervoor de aanleiding was.
We vroegen de bestuurders van de drie Rotterdamse waterschappen ook waarom zij niet alle bijbanen opgaven. En: waarom dat eigenlijk problematisch is. De antwoorden lees je bij Vers Beton.