Belangrijk om een Nationale Herdenking te houden: “Nu het stof neergedaald is, begint het echte verdriet pas”

Meer dan 1600 nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 komen vandaag bijeen voor een herdenking in de RAI in Amsterdam. In overleg met de nabestaanden van de slachtoffers is deze nationale herdenking georganiseerd. Volgens Liesbeth Levy, maatschappijfilosoof, is het belangrijk om deze dag van rouw na deze lange tijd te houden: “Nu het stof neergedaald is, begint het echte verdriet pas”.

Het is het volgens Liesbeth belangrijk om een lichaam te kunnen begraven. “Ik vond dit zelf het meest huiveringwekkende aspect van deze ramp. Dat die lichamen in een oorlogsgebied lagen en niet meer weggehaald konden worden. Die lichamen zijn belangrijk voor het verwerkingsproces.”
Het eerbetoon van het laten terugkomen van de lichamen en het weghalen van het oorlogsgebied is volgens Liesbeth een hele erge belangrijke daad geweest. “Ik zie dit als een uiting van nationaal respect. Accepteren zul je nooit, maar nu is wel het moment aangebroken dat je gezamenlijk naar buiten kunt treden. Wat je ziet is dat de persoonlijke verhalen nu loskomen binnen de maatschappij van nabestaanden. Dat hoort allemaal bij het erwerkingsproces.”

Beluister hieronder het gesprek terug met Liesbeth Levy, Maatschappijfilosoof, uit de show van Sam Uittenbogaart.