Belastingontwijkers of vastgoedbezitters? Honderden Rotterdamse panden in bezit via offshore-bedrijven

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om het bezit van vastgoed in Rotterdam te verhullen. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore-bedrijven.

Een offshore-bedrijf bevindt zich vaak in een land waar andere regels gelden. Dat kunnen regels zijn die ervoor zorgen dat de bedrijven minder belasting hoeven te betalen, of regels die het mogelijk maken om te verbergen wie precies eigenaar van een gebouw is. Landen als de Kaaimaneilanden of Luxemburg zijn erg geschikt voor offshore-bedrijven.

Uit informatie van het Kadaster blijkt dat er in totaal zijn 84 van dit soort offshore-bedrijven in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek. Zij hebben 589 Rotterdamse gebouwen in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal gebouwen een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven.

Buiten zicht
De totale waarde van al die appartementen en villa’s is ruim 1,3 miljard euro. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het eigenaren van dit vastgoed via de offshore-bedrijven goed lukt om buiten het zicht te blijven. Met als mogelijk gevolg dat de panden worden gebruikt voor schimmige zaakjes.

Wilhelminapier
Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk hebben de buitenlandse bedrijven behoorlijk veel bezit. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

0,01 procent belasting
Grote beleggers maken vaak gebruik van offshore-eigendomsstructuren. Om ervoor te zorgen dat ze minder belasting hoeven te betalen, kiezen beleggers vaak voor offshore-bedrijven het belastingluwe Luxemburg. Neem de Britse vastgoedbelegger Ric Lewis, voor 26 procent eigenaar van het Luxemburgse Spring Properties. Het bedrijf bezit hele appartementenblokken aan de Dalenoord en Nudenoord, diep in Rotterdam Zuid in IJsselmonde. In totaal komt Spring Properties 207 keer voor in het adressenoverzicht van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

Een groot deel van de huur die Ric Lewis krijgt van de Rotterdammers die in zijn gebouwen wonen, komt bij weer een ander Luxemburgse bedrijf terecht. Dat bedrijf maakte in 2021 280 miljoen euro winst. En omdat het bedrijf in Luxemburg zit, betaalde het dus bijna geen belasting over die winst. In totaal 0.01%. Over een winst van 280 miljoen, betekent dat ze maar 39.000 euro belasting betaalden. Lewis antwoordt niet op vragen van Vers Beton en OPEN Rotterdam over zijn vastgoedportefeuille.

Lees het hele artikel van Gidi Pols en Jochem van Staalduine op Vers Beton.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.