Belgische rechtszaak dodelijke ontgroening baart zorgen bij Rotterdamse studenten

Het nieuws over een Belgische rechtszaak over de dood van de 20-jarige Sanda Dia leeft ook onder Rotterdamse studenten. Als aspirant-lid deed Sanda in 2018 mee aan een ontgroening van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. Hij werd gedwongen om onder andere liters alcohol te drinken, goudvissen te eten en kreeg een overmatige hoeveelheid vissaus toegediend. Uiteindelijk overleed hij aan een hartstilstand. Achttien oud-leden van de vereniging hebben van de Belgische rechter een geldboete en een taakstraf gekregen, variërend tussen de 200 en 300 uur.

Met name op social media gingen er afgelopen week veel berichten en video’s rond over dit onderwerp. Dat merkten ook Rotterdamse studentenverenigingen: “Het is inmiddels wel vijf jaar geleden, maar studenten hebben het hier wel over. Het blijft natuurlijk heftig en bizar.” Ook onder andere GroenLinks-raadslid Larissa Vlieger maakte zich erg boos over de uitspraak van de rechter: “Zelfs de rechtspraak steekt een middelvinger op.”

Lees ook: Werkstraffen voor dodelijke ontgroening Sanda Dia (Erasmus Magazine)

‘Gevoel van onmacht en onrecht’
Veel mensen zijn, net als Larissa, verbaasd over het vonnis: “Ik kan me voorstellen dat veel Rotterdammers er zich druk over maken”, vertelt ze. “Rotterdam is een studentenstad, maar ook mensen van kleur maken zich hier druk om. Zij hebben een gevoel van onmacht.” Volgens Larissa is het meer dan alleen een bizarre ontgroening: “We hebben het hier over een systeem en cultuur die overwegend wit is en dat zie je wel terug in het vonnis. Zij konden gelijk dure advocaten inschakelen. Een paar uur werkstraf en een paar honderd euro boete voelt onrechtmatig.”

De verenigingen in Rotterdam denken dat de regels in Nederland strenger zijn dan in België. Ook gelooft Larissa dat ontgroeningen verder geen probleem hoeven te zijn. Het verbindt studenten volgens haar wel met elkaar. Rotterdamse studentenverenigingen hebben sowieso allemaal een andere insteek: “Er is een strenge controle. Alles wat we willen doen moet worden doorgespeeld aan de universiteit.” En die controle vinden ze ook fijn: “Er zitten dan gewoon een aantal mensen die een reality check met je doen. Is er goed genoeg over nagedacht? Krijgt iedereen genoeg slaap? Dat is fijn.” Verenigingen krijgen nu ook niet meer vragen over de ontgroening: “Studenten zijn altijd wel nieuwsgierig hoe dat gaat, maar ik kan met 100% zekerheid zeggen dat onze ontgroening oké is.”

Aanstaande zondag vindt er in Brussel onder de noemer #JusticeForSanda een protest plaats. Larissa twijfelt nog of ze gaat: “Het is fijn om je support te laten zien aan de familie daar.”