‘Benaderbare’ oud-rabijn Albert Ringer ontvangt stadspenning ‘De Rotterdammert’

In de synagoge van de Rotterdamse Liberale Joodse gemeente heeft oud-rabijn Albert Ringer Stadspenning ‘De Rotterdammert’ ontvangen van burgemeester Aboutaleb zaterdagmiddag. Ringer ontvangt de penning voor onder andere ‘zijn positieve invloed op zijn gemeenschap en andere religieuze gemeenschappen’, volgens de gemeente Rotterdam.

Dertien jaar lang is Albert Ringer rabijn in de synagoge van de Rotterdamse Liberale Joodse gemeente, recent is hij met pensioen gegaan. Ringer staat bekend als benaderbaar en zet zich in om verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden, zoals met de moslim- en christelijke gemeenschappen. Ook is hij actief bij een stichting die studenten kennis laat maken met verschillende levensovertuigingen en wil hij, door met hen in gesprek te gaan, aansporen om hun eigen mening te vormen. “Het was een aangename verrassing”, zo laat hij weten. Hij is blij met de erkenning, maar hij doet het niet voor de onderscheidingen. “Ik haal erg veel energie uit het contact met de verschillende bewoners van de stad. Christen, moslim, joods, ik ben van nature heel nieuwsgierig en dat is in dit geval een goede eigenschap.”

Een voorbeeld van de positieve invloed van oud-rabijn Ringer is zijn werk tijdens corona. Ringer heeft zich ingezet om de diensten van de synagoge online te laten plaatsvinden, zowel inhoudelijk als met de technische klusjes.

‘De Rotterdammert’
Stadspenning ‘De Rotterdammert’ wordt uitgereikt aan Rotterdammers die zich in hun werk in hebben gezet voor de gemeente en/of de inwoners van Rotterdam. Eerder maakte OPEN Rotterdam een reportage over rabijn Ringer, net voor zijn pensioen. Bekijk de reportage hier.