Tijdlagen

In de driedelige serie ‘Tijdlagen’ onderzoekt OPEN Rotterdam de verandering van architectuurstad Rotterdam in drie tijdlagen vanaf 1968. We onderzoeken welk beeld de tijdlagen aan de stad hebben toegevoegd. Welke gebouwen zijn kenmerkend? En met wat voor ideeën kwamen deze gebouwen tot stand?

De eerste tijdlaag gaat over de periode 1968 en 1985. In die jaren keerde Rotterdam terug naar de ‘menselijke maat’. In de jaren die erop volgden werd Rotterdam meer en meer een wereldstad. In aflevering drie hebben we aandacht voor de jaren na 2008. De serie is tot stand gekomen met dank aan de Gemeente Rotterdam.

Aflevering 3: Architectuurstad 2009-2020 – experimenteren in een zelfverzekerde stad
Inclusiviteit, zelfvertrouwen en ruimte voor experiment. Dit zijn de drie thema’s die naar voren komen bij het onderzoeken van architectuurstad Rotterdam in de periode na 2009. In deze aflevering van Tijdlagen gaan we het dak op met stadsantropoloog Renee Rooijmans, gaan we varen met architect Jasper de Haan en kijken we hoe architect Zico Lopes sociale impact maakt in de wijk Bospolder-Tussendijken.

Aflevering 2: Hoe Rotterdam tussen 1985 en 2008 een wereldstad werd
Rotterdam staat bekend als de enige echte metropool van Nederland. Dit is niet altijd zo geweest. Na de wederopbouw lag de focus op kleinschaligheid en een terugkeer naar de menselijke maat. Vanaf 1985 ontstaat er echter behoefte aan meer grootstedelijke allure.

Aflevering 1: Hoe Rotterdam tussen 1968-1984 terugkeerde naar ‘de menselijke maat’
Er is sinds de wederopbouw van Rotterdam veel bijgebouwd, maar van alle architectuur na 1968 zijn alleen de Kubuswoningen een monument. Naar veel gebouwen kijken we nog niet alsof het Rotterdams erfgoed is, terwijl ze voor een groot deel het huidige stadsbeeld hebben bepaald.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat