Petra Verheij van boekenwinkel en koffiezaak Ver Van Hier wil een wijnbar openen op de Kleiweg in Hillegersberg. Het hoekpand aan de overkant van haar eerste zaak is één van de (nu nog) leegstaande winkelpanden in de straat. Een huurcontract afsluiten en een idee hebben wil alleen niet zeggen dat een ondernemer zomaar mag beginnen.
“Wat je ziet aan de Kleiweg is dat het een onwijs leuke straat is met hele leuke mensen, maar dat er toch nog wel wat winkeltjes leeg staan”, zegt Verheij, “er is heel veel potentie om leuke zaken van de grond te krijgen, maar je hebt er echt nog veel meer nodig”. Dit blijkt in de praktijk alleen niet zo gemakkelijk te gaan als dat zou lijken.
In het geval van het pand op de hoek van de Kleiweg en de Graaf Lodewijk van Nassaustraat, is het bestemmingsplan voor de Kleiweg de boosdoener. In eerste instantie werd een vergunningaanvraag met een negatief advies vanuit StadsOntwikkeling afgehandeld, omdat het gebouw daarin staat aangemerkt als detailhandel en niet als horecagelegenheid. Er zat voorheen onder andere een slager en een kledingwinkel in het pand.
“Je krijgt bij een vergunningaanvraag bij stadsontwikkeling de mogelijkheid om een bouwtekening te uploaden en in drie regels toe te lichten wat het plan is”, zegt Verheij, “waar je eigenlijk naar op zoek moet gaan is manieren om toch met de gemeente in gesprek te komen om de situatie verder toe te lichten”.
Verheij heeft dit gedaan via een inspraak gelegenheid bij de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek, waar ze met 350 handtekeningen van buurtbewoners wilde aantonen dat ze er niet alleen voor staat in haar overtuiging. “Wij stellen als gebiedscommissie de horeca-gebiedsnota op, waarin wordt aangegeven in welke delen van het gebied horeca kan worden bedreven” zegt Henk Kamst, voorzitter van de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek, “En omdat er op de Kleiweg maar heel weinig ruimte was voor nieuwe horeca is Petra komen inspreken en hebben we die mogelijkheid verruimt”.
Met het grote aantal handtekeningen en de toestemming en steun van de gebiedscommissie, heeft Verheij een nieuwe vergunningaanvraag gedaan voor de aanpassing van het bestemmingsplan. “Volgende week horen we wat daarvan de uitslag is”, zegt Verheij, “daarna kan er nog zes weken bezwaar worden ingediend door de omgeving, maar dan weten we in ieder geval of we groen licht hebben”.
Het verhaal van Petra geeft een inkijkje in de manier waarop je als ondernemer in Rotterdam keihard moet doorpakken en niet moet opgeven tot een vergunning daadwerkelijk is gerealiseerd. Een eerste afkeuring is nooit echt het einde. “Ook al weet je diep van binnen dat je goed zit, je moet echt doorgaan om te zorgen dat je de vergunning krijgt” adviseert Verheij, “je moet zorgen dat je anderen meekrijgt in dat enthousiasme, want als het idee klopt gaat het gewoon gebeuren”.