Twee sinkholes in een week tijd: Rotterdammers uit Beverwaard zijn er aardig klaar mee. Buurtbewoners vrezen voor ongelukken en vinden dat de gemeente te weinig doet om de situatie op te lossen. De gemeente legt uit wat hun beleid rondom deze sinkholes is: “Voor Beverwaard zijn we aan het voorbereiden op een grootschalige rioolvervanging.”
De twee sinkholes van deze week – een op de Schinnenbaan en een op de hoek van Rhijnauwensingel en Keverborgstraat – zijn geen primeur voor de wijk. Eerder was ook al de Molencatensingel (twee keer) de dupe, net als de Slangenburgweg. “Het is hier wachten op persoonlijke ongevallen”, schrijft Ruud Spruit op Beverwaardigheden. Toch voorziet de gemeente weinig problemen. “Ons algemene beeld is dat de kwaliteit van de riolering van Beverwaard voor de komende jaren nog goed genoeg is”, reageert een woordvoerder van Stadsbeheer. Daar zijn omwonenden het niet mee eens: “Komt een dag dat de hele wijk in een keer weg is. Onderhoud is hier bar en boos”, reageert Cocky via Facebook. “Alle riolering vernieuwen is de oplossing”, voegt Alfons toe.
Rioolstelsels
De riolering: dat is het grote probleem in Beverwaard. “In een groot deel van Beverwaard liggen twee rioolstelsels”, legt Stadsbeheer uit. “Eén voor vuil afvalwater en één voor hemelwater. Op plekken waar de stelsels elkaar moeten kruisen, gaat het stelsel voor vuilwater onder het stelsel van hemelwater door. Dat noemen we een zinker. In zo’n zinker blijft water staan. Hierdoor woelt het water op deze plekken meer op dan op andere plekken in het stelsel. Daarbij komt een gas vrij: H2S. Dit gas tast de buizen aan waardoor ze eerder kapotgaan dan op andere plekken.”
En wat doet Stadsbeheer dan bij een situatie zoals op de Rhijnauwensingel? “Er wordt nog beoordeeld of de rest van de riolering dusdanig is aangetast dat hier een stuk riolering moet worden vervangen. Als dat nodig blijkt, dan wordt er een stuk riolering op korte termijn een-op-een vervangen. Zo niet, dan is reparatie van het gat zelf voldoende.” Ruud vraagt zich af waarom daar juist nu naar wordt gekeken, omdat er hier al vaker sinkholes zijn ontstaan. “Nu zien we dat er gisteren weer zand is gestort in de sinkhole. De klinkers moeten nog worden gelegd, dat wel. Waarschijnlijk hebben we de volgende week weer een sinkhole op de Rhijnauwensingel/Keverborgstraat.”
Bij de aanleg van nieuwe rioleringen zorgt Stadsbeheer ervoor dat het hemelwaterstelsel onder het afvalwaterstelsel komt, in plaats van andersom zoals nu het geval is. “Hemelwater is schoner waardoor er geen of nauwelijks H2S-gas ontstaat.”
Tekst gaat door onder de foto.
2030
Ondertussen maken buurtbewoners zich zorgen. Moeten zij simpelweg wennen aan af en toe een sinkhole in de weg? Stadsbeheer zegt zich voor te bereiden op een ‘grootschalige rioolvervanging die naar verwachting niet voor 2030 start’. De reden hiervoor is dat andere wijken in grotere problemen zouden verkeren. “We ervaren in andere wijken vaker overlast door sinkholes. In andere gebieden wordt riolering eerder vervangen, omdat het daar eerder noodzakelijk is.”
En zo’n rioolvervanging is niet zomaar gedaan. “De rioolvervanging is een langdurig, meerjarig project want het zijn veel rioolkilometers die moeten worden vervangen”, deelt Stadsbeheer. “Waarschijnlijk moeten we op meerdere plekken tegelijk in Beverwaard aan de slag gaan. Daarbij moeten we ook zorgen voor blijvende bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Én mensen zullen ook nog steeds hun auto willen blijven parkeren. Kortom: een flinke puzzel waar we mee bezig zijn.”
Tot slot voegt Stadsbeheer toe dat ze het ‘bestaande systeem’ in stand houden totdat de rioolvervanging plaatsvindt. “Naast meldingen van sinkholes, gebruiken we ook inspectiebeelden van de riolering om te bepalen of er al eerder een reparatie nodig is. Bij zo’n inspectie gaat een camerawagen door de rioolbuis. Met de video-opname kunnen we een inschatting maken van de restkwaliteit van de buis. Helaas kunnen we niet goed zien hoe dik de buiswand nog is. Daardoor kan het nog steeds voorkomen dat er af en toe een sinkhole ontstaat.”
Ruud betreurt de situatie in Beverwaard. “Een camerawagen om de rioolbuis te inspecteren heeft in het verleden plaatsgevonden. En moet nu dan eigenlijk nog een keer plaatsvinden op dezelfde locatie? Wanneer gaat dat gebeuren dan? Misschien was de ernst en noodzaak in het verleden na de eerste inspectie toen niet aanwezig. Maar durft Stadsbeheer zijn handen in het vuur te steken en te zeggen dat de situatie niet is verslechterd? In mijn ogen heeft de onderkenning van dit probleem door de gemeente Rotterdam veel te lang geduurd.”
Vorige week zakte de straat wederom weg door een sinkhole. Vandaag na 1 week wéér, er zakte zojuist een kleine bestelauto op dezelfde plaats weg. De 5e keer op deze locatie, @Stadsbeheer010 laakt de situatie aan de Rhijnauwensingel/Keverborgstraat. @pascallansink pic.twitter.com/yM0NV49ba7
— Beverwaardigheden.nl (@Beverwaard_Nu) September 11, 2024