Bewoner Bloemhof is fietsendieven zat: ‘Bel aan en kom de sleutels ophalen’

Wanneer Devv ontdekt dat ‘s nachts de ventielen uit de wielen van haar fiets zijn gehaald, is ze het zat: “Ik ben het helemaal beu, daarom mogen ze de sleutels nu ook hebben.” De Rotterdamse verloor drie fietsen in zes maanden aan fietsendieven. De fietsen, waarvan één kinderfiets, zijn uit haar voortuin gehaald, ook al stonden ze aan elkaar vast met een slot. In de Facebookgroep Bloemhof Voor En Door Bewoners laat ze daarom weten dat de dieven voortaan maar moeten aanbellen om de sleutels te vragen.

Devv doet geen aangifte meer van fietsendiefstal of vernieling: “Ik kreeg er niks voor terug dus ben ik er maar mee gestopt. Ik was er meer tijd aan kwijt, dan dat er iets opgelost werd.” Dat terwijl de politie graag wil dat Rotterdammers aangifte doen: “Als er aangifte wordt gedaan, gaan we er altijd achteraan, ook al wordt negen van de tien keer de fiets niet teruggevonden”, laat de wachtcommandant politiebureau Maashaven weten. Meerdere aangiftes zorgen ervoor dat de politie de inzet in bepaalde wijken vergroot.
De wachtcommandant ziet een “Vlucht in het aantal fietsdiefstallen in Rotterdam, niet alleen in Bloemhof.” Volgens hem is er ook een verband met het groeiende aantal daklozen in de stad: “Het lijkt het erop dat het vooral voor dakloze arbeidsmigranten uit het Oostblok een verdienmodel is.”

Beveiligingscamera
Steeds meer Rotterdammers hebben een beveiligingscamera op de voortuin gericht. In de Facebookgroep Bloemhof Voor En Door Bewoners worden door bewoners regelmatig beelden gedeeld van voorbijgangers die fietsen, speelgoed of andere spullen uit tuinen stelen. “Bij een aangifte zitten tegenwoordig steeds vaker videobeelden. Die nemen we altijd serieus, maar daar gaat ook steeds meer tijd in zitten”, aldus de wachtcommandant. Als op de beelden een bekende van de politie te zien is, kan zo’n aangifte tot een aanhouding leiden, maar het is niet gezegd dat daarmee de fiets wordt teruggevonden. Een zoektocht naar je gestolen fiets op Marktplaats levert volgens de wachtcommandant wel regelmatig iets op. Daar worden de gestolen fietsen vaak aangeboden. “De meeste fietsen blijven wel staan”, voegt de wachtcommandant nog toe. “Als je hem maar goed op slot zet.”