Bewoner Boyd van Pretorialaan kritisch op Koningsdag: ‘Als ze hier straks weer weg zijn, versloebert het weer’

De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang voor als de koning donderdag langskomt in Rotterdam-Zuid. Hoewel veel bewoners er naar uit kijken, werden ze de laatste dagen ook geconfronteerd met wat er allemaal bij zo’n koninklijk bezoek komt kijken.

“Wat je gaat zien is natuurlijk een leuk feestje en de samenhorigheid, maar wat je voelt als bewoner hier is dat je een soort dader bent. Er wordt op je gelet en je moet aan allerlei dingen voldoen. Het voelt gewoon alsof het feestje niet voor ons is”, begint bewoner Boyd Grund.

Hij doelt daarmee onder meer op de fietsen die woensdagochtend uit de straat zijn verwijderd. “Ze gaan ineens de wijk opknappen. Alle fietsen moeten weg. Vanochtend hebben ze er kaartjes overheen geplakt (met een waarschuwing dat de fiets wordt verwijderd, red.) en een uur later zijn ze al meegenomen. Mensen zijn hun fiets gewoon kwijt. Die moeten ze dan weer ophalen en de bijbehorende boete betalen. Het is de armste wijk van Nederland en die mensen laat je dan ook weer een nieuw slot kopen”, zegt hij lachend als een boer met kiespijn.

“Er is niets mis met een feestje. Mijn kinderen vinden het ook leuk. We gaan ook gewoon naar buiten en het zal best gezellig zijn. Maar welk beeld schets je? Het is heel tof dat mensen hier naartoe komen. Maar schetst de burgemeester nu aan de koning en het land een eerlijk beeld? Hij schetst een decor dat gemaakt wordt in twee weken tijd. Daar lopen ze doorheen, maar op het moment dat zij weg zijn, versloebert het weer”, besluit hij.