Bewoners Bloemhof protesteren tegen sloop ‘Strategische verwaarlozing’

Woonstad is van plan om dit jaar 50 sociale huurwoningen in Bloemhof te slopen. Volgens de corporatie verkeren ze in slechte staat, maar de bewoners zijn het hier niet mee eens. Daarom organiseren zij een protest bij het kantoor van Woonstad in de Rochussenstraat.

Niet alleen woningen in de Violier- en Rozemarijnstraat worden gesloopt, ook een autogarage moet eraan geloven. “Het is mijn brood, mijn eigen onderneming”, vertelt de eigenaar. “Ik kan niet zomaar ergens anders opnieuw beginnen.” Een dame van 93 jaar ziet het niet zitten om nog te verhuizen. “Als ze mij uit huis willen krijgen, moeten ze me vermoorden.” Samen met tientallen andere bewoners èn leden van het FNV is ze aanwezig bij het protest.

“Volgens Woonstad verkeren de woningen in slechte staat”, zegt Tim Seegers, organisator van het FNV. “Maar in werkelijkheid is er gewoon slecht onderhoud geweest. Ze spreken al drie jaar over slopen, dus ik noem het maar strategische verwaarlozing.” De woningen worden waarschijnlijk aan het einde van het jaar gesloopt, en vervangen door nieuwe, duurdere huizen. Omdat veel van de bewoners deze niet kunnen betalen, willen de organisatoren de sloop uitstellen met ten minste tien jaar. Mohamed el Achkar, bestuurslid van Woonstad, laat weten dat hij met bewoners in gesprek wil. “We willen naar jullie luisteren, en met iedereen individueel praten. Daar zijn wij voor.”