Het Bollenpandje in BoTu gaat kopje onder door wateroverlast

Gebruikers van het Bollenpandje in Bospolder Tussendijken willen een oplossing voor de wateroverlast van hun buurthuis. Het is niet duidelijk wie dit probleem moet oplossen. Is dat de verhuurder Havensteder of de gemeente? Het lijkt erop dat het buurthuis zijn deuren moet sluiten tot het probleem is verholpen.

Henk Verbrugge vond twee jaar geleden na een dubbele hartoperatie een warm thuis in het wijkgebouw. Nu bereidt hij zich voor op protest. De wateroverlast komt doordat het Bollenpandje een meter onder het straatniveau ligt. Na de hevige regenval in het begin van 2023, staat er een laag water in de kelder. Verhuurder Havensteder vindt dat de pomp van de gemeente, die het water naar het riool zou moeten pompen, niet hard genoeg pompt. Door de grote hoeveelheid vocht in het pand, ontstaat er een ongezonde situatie waardoor de gebruikers, met tegenzin, de deuren moeten sluiten. Ze willen dat er een structurele oplosssing wordt gevonden voor dit probleem en daarom protesteren ze op woensdag 25 januari tegen de sluiting.

Havensteder laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het betreuren dat de bewoners wateroverlast ondervinden en ze geven aan er alles aan te doen om dit zo snel mogelijk te verhelpen. “Nadat de melding bij onze klantenservice binnenkwam, zijn we direct langs geweest om de schade op te nemen. Op basis daarvan is een opdracht voor de aannemer gemaakt. We hebben de huurder gelijk van deze afspraak op de hoogte gebracht.

Helaas speelt het probleem al langer. Tot aan september vorig jaar gebruikte de huurder het pand daarom zonder kosten. Vanaf het begin lieten we de huurder weten dat dit probleem al langer speelt en eerder voor overlast zorgde. Op verzoek van de huurder sloten we vanaf september een regulier contract, tegen een sociaal tarief.

Het pand ligt ongeveer een meter onder straatniveau en met de harde regenbuien van de afgelopen weken loopt het regenwater niet gelijk weg het riool in. Een pomp van de gemeente moet ervoor zorgen dat het regenwater sneller naar het riool wegloopt. En vorig jaar zomer hebben wij nogmaals werkzaamheden laten uitvoeren. Het pand is nog beter waterdicht gemaakt en door een geul rondom aan te leggen, kan het regenwater beter weglopen. We hoopten dat het probleem hiermee opgelost zou zijn.”