Bewoners Coolhaveneiland zijn geraakt door schietincident Heiman Dullaertplein

Kerk De Brandaris en het Wijktrefpunt aan de Oostkousdijk vangen bewoners op die daar behoefte aan hebben. Eén van de twee schietincidenten van donderdag 28 september vond plaats aan het Heiman Dullaertplein. Hierbij kwamen een vrouw en haar dochter om het leven. Mensen brengen bloemen als steunbetuiging. Zo ook Cishanda Carrera. Haar zus is een buurvrouw van de twee slachtoffers. “Het raakt je echt.”

Kerk De Brandaris
“Het ging gisteren heel snel: de rook, de helikopters en de buurtapps die ontploften”, vertelt Netty van Veelen. Ze is lid van de kerk De Brandaris en een bewoner van het Coolhaveneiland. “Daarna hoor je dat het niet alleen een brand is, maar ook een schietpartij. Dan denk je nog: nee, het is niet waar. Maar dat was het verdrietig genoeg wel.”

Donderdagavond besloten de leden van de kerk om vrijdag de deuren te openen voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Ook zaterdag 30 september is De Brandaris open. “Je wilt heel graag wat doen, want je voelt je machteloos”, zegt Netty.

Vrijdagochtend ontvangt Netty samen met andere vrijwilligers buurtbewoners op. Ze reageren allemaal anders op het nieuws volgens Netty. “Een moeder vond het fijn om hier even de stilte op te zoeken en iemand anders vond het fijn om iets af te geven voor de nabestaanden”, vertelt Netty. “Er was ook een bezoeker die zei: ‘Ik denk dat ik nu een klein beetje heb gevoeld hoe het in oorlogsgebied is.’ Dat zegt wel iets over hoe heftig het gisteren was.”

Wijktrefpunt aan de Oostkousdijk
De coördinator van het Wijktrefpunt aan de Oostkousdijk kreeg donderdagmiddag van een collega te horen dat er iets aan de hand was. “Toen ben ik hier naartoe gefietst”, vertelt hij. “Het was afgezet bij het Heiman Dullaertplein. Ik belde iemand die daar woont, iemand die hier vrijwilligerswerk doet. Ze vertelde wat er gebeurd was en dat ze op straat stond. Ze was in paniek. Ik ben naar haar toe gefietst en heb haar toen hier mee naartoe genomen.”

De coördinator is erg geschrokken. “Het is heel heftig. Het is om de hoek en het komt heel dichtbij de mensen die dichtbij je staan.” Met het Wijktrefpunt probeert hij steun te bieden waar het kan. “We proberen er vooral voor de wijk en de bewoners te zijn. We willen ze een plek bieden waar ze bij elkaar kunnen komen.” Vrijdagochtend ontvingen ze enkele buurtbewoners. “Mensen waren overdonderd. Het is niks kleins en echt iets heftigs. Iedereen probeert antwoord te krijgen op de vragen wat, hoe en waarom.”

Buurvrouw
De zus van Cishanda Carrera is een buurvrouw van moeder Marlous en dochter Romy die donderdag om het leven kwamen. Haar zus belde haar donderdagmiddag op. “Ze schreeuwde: ‘Er is brand! Er is brand! Mijn zoon is nog boven.’ Toen hing ze op”, vertelt Cishanda. “Daarna heb ik haar meerdere keren teruggebeld. Pas na de derde keer nam ze op en vertelde ze me wat er was gebeurd.”

Cishanda is geraakt door het incident. “Ik voel me verdrietig. Het raakt je toch. Ik zag die mensen bijna iedere dag, want ik ben veel bij mijn zus. Het was een gezellige buurvrouw.” Volgens haar speelde er al een tijdje wat tussen de buurvrouw en de verdachte Fouad L. “Hij viel de buurvrouw lastig. Dat hoorde ik van mijn zus en andere mensen, maar meer weet ik er niet over”, zegt Cishanda.

Samen met haar zus en haar zoon komt ze bloemen brengen bij het Heiman Dullaertplein. “Ik blijf nu bij mijn zus om haar te ondersteunen. Ze is erg gevoelig en laat dingen niet snel los. Ik ben daarom bang dat ze er lang mee blijft zitten.” Cishanda’s zus heeft inmiddels contact gehad met haar huisarts en Slachtofferhulp.