Bewoners Hoogvliet bang voor nieuwe getto in de wijk Nieuw Engeland

De gemeente Rotterdam heeft plannen om 700 tot 1.000 flexwoningen te bouwen op een aantal plekken in Rotterdam, waaronder het groene gebied tussen de Venezuelaweg en het Bonairepark in Hoogvliet. Op deze locatie liggen nog bestaande funderingen van de vroegere ‘Waaier’ die bestempeld werd als eerste getto van Nederland. Er is nog veel onduidelijkheid over de precieze invulling van de tijdelijke woningen, maar bewoners speculeren over jonge statushouders en probleemjongeren waarmee gevreesd wordt voor een nieuwe getto in Nieuw Engeland.

In 1999 ging de beruchte ‘Waaier’ in Hoogvliet tegen de vlakte. Dit waren een aantal in een waaier opgestelde flats in de wijk Nieuw Engeland, die na de oorlog moesten fungeren als huisvesting voor arbeiders en werknemers van onder andere Shell Pernis. De automatisering en de oliecrisis zorgden echter voor massale ontslagen. In de jaren tachtig kampten de flats daarom met chronische leegstand, verloedering en drugshandel en dus werden deze al snel als ‘getto’ bestempeld. Een groot deel van de flats ging in 1989 tegen de vlakte en een jaar later volgde het oudste gedeelte.

Een aantal funderingen van De Waaier bleven echter liggen, met als doel om daar later weer op te kunnen bouwen. Zoveel jaar later zijn de plannen voor nieuwbouw op de bestaande funderingen dichterbij dan ooit. De gemeente Rotterdam heeft namelijk plannen om 700 tot 1.000 flexwoningen te bouwen op een aantal plekken in Rotterdam, waaronder het groene gebied tussen de Venezuelaweg en het Bonairepark in Hoogvliet. Het gaat om tijdelijke woningen die voor maximaal 15 jaar worden geplaatst.

Volgens bewoonster en gebiedscommissielid van Hoogvliet, Esther van der Stel, is dat dan ook meteen 1 van de problemen ‘Dit zijn tijdelijke woningen, wat betekent dat de mensen die hier komen wonen waarschijnlijk geen zorg gaan dragen voor de wijk. Bovendien zorgt dit ervoor dat er weer een belangrijk stuk van de groene gordel zal verdwijnen’. Daarnaast laat Esther weten dat de bewoners ook nog niet officieel zijn ingelicht, terwijl er plannen zijn om eind 2020 te beginnen met bouwen.

Andere bewoners van het Curacaoplein maken zich ondertussen ook grote zorgen. Een aantal van hen maakte de situaties en problematiek rondom De Waaier mee en wensen dit niet nog eens. Er is nog veel onduidelijkheid over de precieze invulling van de tijdelijke woningen, maar bewoners speculeren over jonge statushouders en probleemjongeren. Ook wijzen zij naar een convenant tussen deelgemeente Hoogvliet en Shell, getekend in 2000, waarin werd afgesproken de milieudruk te verminderen. Hierbij zou vooral in de zuidelijke wijken oplossingen worden gezocht voor het tekort aan woningen.

Een woordvoerder van stadsontwikkeling laat het volgende weten: ‘de locatie heeft een bepaald bestemmingsplan, daar zal niets meer aan veranderen. Het aantal woningen en voor wie, dat zijn wij nog aan het verkennen’. Ook laten zij weten dat de bewoners van de omliggende wijken komende week een bewonersbrief zullen ontvangen en dat er een aantal leden uit de actiegroep zullen worden uitgenodigd voor een gesprek. Initiatiefneemster van de spandoeken- en petitie actie Kirsten van der Vreede laat weten dit vooral ‘schijninspraak’ te vinden. ‘De plannen liggen er al en wij weten nog van niets’.

Officieel kunnen de bewoners pas bezwaar maken wanneer er een officiële bekendmaking in de staatscourant geplaatst wordt. Dit is tot op heden nog niet gebeurd. Toch willen de bewoners al van zich laten horen. Zo zijn zij begin september zowel een handtekeningen acties als een online petitie gestart en hangen er sinds een aantal weken spandoeken in het Bonairepark.

 

Foto’s: Robert van der Stel

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/FShAR5boOjg” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat