Bewoners Hoogvliet niet blij met aanvraag kap 26 bomen aan Kruisnetlaan

Streetview

‘Er wordt al zoveel groen gekapt in Hoogvliet!’ Uit een ongeruste bewoner op Facebook als reactie op de aanvraag. Op 21 maart is er een aanvraag gedaan voor het kappen van 26 bomen aan Kruisnetlaan 200 door het sloopbedrijf. Dit bedrijf werkt nauw samen met Mulderblauw Architecten BV die de omgevingsvergunning voor de bouw hebben aangevraagd. Het gaat om de bomen die binnen de erfgrens van het adres staan. De bomen moeten plaats maken voor een gebouw op die locatie.

De aanvraag heeft een informatief karakter. Dit betekent dat de bewoners pas bezwaar kunnen maken nadat een besluit is genomen. Meerdere bewoners lijken niet al te blij met de potentiële vermindering van groen. ‘In Nederland staan de minste bomen per vierkante meter en in Zuid-Holland de minste van heel Nederland.’

Bron: Gemeenteblad Rotterdam aanvraag omgevingsvergunning

Op een kaartje dat is bijgevoegd bij de aanvraag (hier boven te zien) is te zien dat het puur gaat om de bomen die op het erf staan. De bomen op gemeentegrond blijven staan en ook wordt de nutsruimte tussen het erf en de huizen ernaast behouden.

Een laatste bewoner deelt niet de mening van de meeste mensen in de buurt: ‘Hoe eerder hoe beter, er staan ook nog genoeg zieken iepen die ze gelijk mee kunnen nemen.’

Rotterdam gaat voor groen
Het is nog niet zeker of de vergunning wordt gegeven voor de kap van deze 26 bomen. Rotterdam heeft als stad namelijk tussen 2018 en 2022 21,5 hectare groen bij gekregen. Het doel in de afgelopen collegeperiode was 20 hectare, dat is dus behaald. Onder andere zo’n 200 parken, straten en pleinen hebben er extra groen bij gekregen of worden groener gemaakt.

De aanvraag voor de bomenkap kan je hier vinden. Hier lees je de jaarrapportage van Rotterdam gaat voor groen.