Bewoners Lijnbaanflat blijven achter met grote schade na werkzaamheden

De bewoners van de Lijnbaanflat aan de Jan Evertsenplaats zitten met de handen in het haar. Ze worden geconfronteerd met fijnstof, herrie en bouwvakkers in huis, maar ontvangen daardoor naar eigen zeggen geen geschikte tegemoetkoming door de woningcorporatie?

Woningcorporatie Vestia is in de flat bezig met, wat zij noemen, ‘groot onderhoud’. De bewoners vinden het geen leefbare situatie meer: in hun ogen gaat het om een renovatie, waar een veel grotere vergoeding voor zou moeten zijn. Vestia blijft bij het standpunt dat het hier niet om een renovatie gaat maar om groot onderhoud.

Daarom proberen de bewoner zoveel mogelijk aandacht te vragen van politiek en media. Inmiddels heeft de situatie in de Lijnbaanflat de aandacht van de landelijke politiek en pers gehaald; Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PVDA) gaat hier Kamervragen over stellen, liet hij aan SBS6 weten. Hun programma ‘Hart van Nederland’ zond op 8 maart een tv-reportage uit over de penibele situatie van de bewoners. Ook hier (vanaf minuut 13.53) vroeg men zich af of het nu om een renovatie gaat of om groot onderhoud.

Waarom deze vraag zo belangrijk is, is omdat voor een renovatie andere regels en vergoedingen (bijvoorbeeld bij schade) gelden dan bij onderhoudswerkzaamheden. Bij onderhoud is de vergoeding voor bewoners veel lager. Op Twitter plaatste een bewoner een screenshot van een brief van Vestia, die de bewoners moesten ondertekenen. Hier staat duidelijk dat het om een renovatie gaat, aldus de bewoner.

Bewoner Giorgio Brouwer zou de hogere vergoeding voor een renovatie op z’n plaats vinden, voor de schade die de bouwvakkers in zijn huis hebben achtergelaten. “Ze zijn nu zo een beetje klaar met de werkzaamheden, maar hebben aardig wat schade berokkend aan mijn huis. Zo is door het geknoei mijn wasmachine kapot, het laminaat omhoog gekomen en mis ik een plaat in mijn toilet.”

Inmiddels heeft de Rotterdamse SP-fractie hierover schriftelijke vragen ingediend bij het college. Volgens de SP dreigt Vestia zelfs met rechtszaken als bewoners het niet eens zijn met de renovatiewerkzaamheden.

Bekijk hier onze eerder nieuwsbericht en reportage van 26 februari.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Dit moest er ondertekend worden, maar er is geen sprake van een renovatie?!? <a href=”https://t.co/rME0nXpybb”>pic.twitter.com/rME0nXpybb</a></p>&mdash; Noel van Bergen (@NRotterdam) <a href=”https://twitter.com/NRotterdam/status/1105765350929506304?ref_src=twsrc%5Etfw”>March 13, 2019</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter