Bewoners Lijnbaanflat ervaren extreem overlast door groot onderhoud

De transformatie van De Lijnbaan, het kloppend winkelhart van Rotterdam en sinds 2010 een Rijksmonument, is al enige maanden bezig. Ook de Lijnbaanflat aan de Jan Evertsenplaats wordt aangepakt. De bewoners ervaren een hoop overlast.
Woningcorporatie Vestia is bezig met groot onderhoud aan de ruim 200 appartementen, maar de bewoners vinden het geen leefbare situatie meer omdat het in hun ogen om een renovatie gaat. Zo wordt bijvoorbeeld de sterk verouderde blokverwarmingsinstallatie vervangen, waardoor bewoners wekenlang geen verwarming of warm water hebben. Bewoners hebben van Vestia elektrische kachels te leen gekregen om hun woning te verwarmen tijdens de werkzaamheden en men kan douchen in de speciale ‘douchewoning’.

Maar bewoners klagen ook over de overlast, herrie en stof door de werkzaamheden. En over het feit dat Vestia een regeling heeft getroffen met de bewoners, maar dan onder het mom van groot onderhoud. Renovatie; daar gelden andere regels en vergoedingen voor.

Bewoners Danny en Femke vinden ook de communicatie rondom het onderhoud slecht en daarom heeft Femke een brandbrief gestuurd en op gesprek geweest bij de directeur van Vestia. “In eerste instantie konden alleen ouderen en mensen met een medische indicatie aanspraak maken op een tijdelijke logeerwoning. Nadat dat ik aan de bel trok omdat je gewoonweg niet met je kinderen in de bouwoverlast kunt wonen, konden gezinnen met kinderen ook terecht in een logeerwoning. Maar de rest moet maar in het stof en de herrie leven.”

Vestia heeft in een schriftelijke reactie aangegeven dat de klachten nu van een kleine groep bewoners komen en ze er alles aan doen om de overlast te beperken. “De overlast tijdens de aanpak van de woningen is fors. Het is overdag hectisch in een woning: er zijn veel werkmannen bezig, er is veel stof en geluidsoverlast. Tijdens de werkzaamheden kunnen bewoners daarom in de rustwoning rustig zitten, een kopje koffie of thee drinken en gebruik maken van wifi. Aan het eind van de werkdag laten de werkmannen de woningen weer bezemschoon achter.” Maar bewoner Danny ervaart dit anders. “Het is geen klein groepje wat klaagt. Veel bewoners ervaren dit. Als ik thuiskom van mijn werk, tref ik één grote stofbende aan.Dat is gewoon niet te doen”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter