Bewoners Oude Noorden klimmen in de pen voor kleine ondernemers

Alles past op een viltje, dus waarom niet ook een gedicht, dacht Edwin de Voigt. Als bewoner en dichter van het Oude Noorden zette hij een actie op poten waarbij bewoners een gedichtje of een quote over het Oude Noorden kunnen opschrijven. Een aantal gedichten wordt als waar kunstwerk op de ruiten van gesloten zaken tentoongesteld en vormt later de aanleiding voor een wandeling.

“Het Noorderdicht is een hart onder de riem voor de gesloten horeca en kleine ondernemers die het zwaar hebben dit jaar. Het is tegelijk een project voor bewoners in deze donkere tijden”, aldus Edwin. Bewoners kunnen op een een fysiek of online bierviltje hun steunbetuiging voor ondernemers of een herinnering aan het Oude Noorden opschrijven. “Er wordt vanalles op een viltje geschreven; hoe de verbouwing van de zolderkamer eruit moet zien, een uitleg van een verkeerssituatie of het telefoonnummer van een scharrel, dus waarom past dan ook geen gedicht?”

Enthousiast
Twee bewoners uit het Oude Noorden die meteen enthousiast in de pen kropen, waren Jany Smits en Afke Niass. Jany Smits woont al 33 jaar in de Benthuizerstraat en kijkt schuin op het Pijnackerplein. Dagelijks zit ze op één van de bankjes op het plein en geniet ze van het weer, de spelende kinderen en de mensen. In de loop van de jaren is de opzet van het plein vaak veranderd, maar Jany komt er nog steeds graag. Ze helpt vaak in de buurt met activiteiten en wil met haar gedicht bewoners en ondernemers een hart onder de riem steken. 

Ook Afke Niass schreef als één van de eerste een gedicht voor haar Oude Noorden. Vijftien jaar geleden kwam ze vanuit Utrecht naar Rotterdam. Gek van geschiedenis hoopte ze ook in deze stad een beetje historie te ontdekken en dat vond ze. Haar Oude Noorden is een plek vol verhalen en diversiteit. Nu woont ze al jaren in de Jacob Catsstraat, in een huis dat gebouwd is voor het jaar 1900. “Het huis is eigenlijk te klein voor ons gezin, maar we willen er gewoon niet weg. Een wijk vol geschiedenis en mensen uit allerlei windstreken.” 

Wandeling
Alle gedichten zullen uiteindelijk online gepubliceerd worden, waarvan een aantal uitvergroot op de etalageruiten van tientallen winkels en horecazaken in het Oude Noorden komen te hangen. Tenslotte wordt hier een wandeling van gemaakt, zodat je onder begeleiding van de gedichten van de bewoners een reis kunt maken door dit stuk van onze stad.  

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat