Bewonersinitiatieven Opzoomer Mee

Een terugblik op de Lief & Leedweek (24 oktober t/m 1 november). Razende reporters Sander en Martin rijden kriskras door Rotterdam en bezoeken allerlei activiteiten en helpen hier en daar een handje mee. Een mooie terugblik die precies laat zien waar het tijdens de Lief & Leedweek om gaat.
Naast Martin en Sander zien we verschillende bewoners die gedurende de Lief & Leedweek een activiteit voor hun buurt organiseerden.

De volgende initiatieven komen aan bod:
Crooswijk Running Clinics
De Crooswijk Running Clinics zijn een viertal hardloopclinics voorafgaand aan de Kika Run. De stichting Lab.010 wil de Crooswijkse jeugd stimuleren om meer te bewegen en kennis laten maken met de hardloopsport. Na de vier clinics lopen de kinderen mee met de Kika Run. De gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk steunde dit initiatief met een bijdrage.

Dorpstuin Rozenburg
De Dorpstuin in Rozenburg is een grote tuin met een boomgaard, bloementuin en moestuin. De tuin wordt door bewoners onderhouden en beheerd. Bewoners kunnen een fruitboom adopteren en zo meedelen in de jaarlijkse oogst. Iedereen kan hier dagelijks binnenlopen om te genieten van de tuin en een appeltje of aardbeien te plukken. De gebiedscommissie Rozenburg steunde de Dorpstuin met een bijdrage voor een grasmaaier en een schuurtje.

Drijf in de Schie
Op 19 september 2015 was de allereerste drijvende ‎bioscoop van Rotterdam op de Schie in ‎Overschie. Er werden korte films van Rotterdamse bodem vertoond en de filmmakers waren aanwezig om wat over hun werk te vertellen. De avond werd afgesloten met een grote Hollywood film. Er waren veel bezoekers, mooie films, het weer was prachtig, kortom een hele mooie avond en een prachtig initiatief. De gebiedscommissie Overschie steunde dit initiatief met een bijdrage.

Festival PROEF
Het festival PROEF is een muzikaal evenement in de Oude Kerk in Charlois. Diverse lokale gezelschappen gaven optredens, verzorgde lekkere hapjes en droegen gedichten voor. Een gezellige middag waarin de bezoekers konden proeven van een diversiteit aan culturen, muziekstijlen en lekker eten. De gebiedscommissie Charlois steunde het festival met een bijdrage.

Groen en Ruim Jan Porcellisstraat
Bewoners uit de Jan Porcellisstraat hebben het vervangen van de riolering in hun straat aangegrepen om de straat anders in te richten. Ze wilden graag meer groen en ruimte voor kinderen in de straat. In 2015 is de riolering vervangen en is de straat opnieuw ingericht. De bewoners kregen geld van de gebiedscommissie om hun plan te kunnen realiseren.

Groene buren vingers
In de Tarwewijk in Charlois hebben bewoners het initiatief genomen om hun ontoegankelijke binnenterrein weer in gebruik te nemen voor activiteiten en als ontmoetingsplek voor bewoners. Het terrein was echter zo begroeid dat de bewoners een hele klus hebben gehad aan het weer toegankelijk maken van het terrein. Ze gaan het terrein iedere 2 maanden gezamenlijk onderhouden. De gebiedscommissie Charlois steunde de bewoners met een bijdrage.

HayDay Festival 2015
HayDay Festival is een Amerikaans getinte landbouwdag. Tijdens HayDay was er van alles te doen voor jong en oud. Van hoefijzerwerpen tot rodeorijden en van demonstraties met honden en paarden tot het eten van een broodje Pernis. Daarnaast waren er diversie demonstraties met paarden en honden. De gebiedscommissie Pernis steunde het festival met een bijdrage.

Huiswerkbegeleiding in de Klup
In buurthuis de Klup aan de Valkeniersweg komen nu iedere dinsdag en vrijdag ruim 80 kinderen en jongeren binnen voor huiswerkbegeleiding en er is al een wachtlijst. Naast ondersteuning bij hun huiswerk krijgen de kinderen ook extra les in taal en rekenen. De gebiedscommissie Feijienoord steunde haar initiatief met een bijdrage.

Huttendorp Kralingseveer
In 2015 werd voor de 45e keer het Huttendorp in Kralingseveer georganiseerd. In het oudste huttendorp van Nederland kunnen kinderen naar hartenlust hutten bouwen van pallets en andere materialen. Naast het bouwen van hutten kunnen kinderen gedurende de hele week deelnemen aan tal van activiteiten. De gebiedscommissie Prins Alexander steunde het huttendorp met een bijdrage.

Kleur op de muur
Martha Addens maakte samen met de kunstenaars van Lastplak en bewoners uit Hordijkerveld muurschilderingen op 11 flats in Hordijkerveld. Een gezellige activiteit waarbij Hordijkervelders elkaar konden leren kennen. Voor de uitvoering kreeg zij van de Gebiedscommissie IJsselmonde budget.

Lichtjesavond Hoek van Holland
De Lichtjesavond in Hoek van Holland werd in november 2015 voor de eerste keer georganiseerd. Het was een avond om samen te herdenken. De begraafplaats van Hoek van Holland was prachtig verlicht met meer dan 100 verlichte ballonnen en fakkels. Er waren ongeveer 250 bezoekers aanwezig. Het was een avond vol muziek, gedichten en mooie ontmoetingen. De gebiedscommissie Hoek van Holland steunde de lichtjesavond met een bijdrage.

Ouderenvierdaagse IJsselmonde
De Ouderenvierdaagse is een wandeltocht voor ouderen. Deelnemers lopen zelf of worden door vrijwilligers geduwd in hun rolstoel. Er was de keuze uit een 2 km en een 4 km route. Deze route leidde de deelnemers langs de mooiste plekjes van IJsselmonde. Plekjes waar sommige ouderen al in geen jaren meer geweest waren, maar wel mooie herinneringen aan koesterden. De gebiedscommissie IJsselmonde steunde de ouderenvierdaagse met een bijdrage.

Ruwe Diamanten
De kinderen (Ruwe Diamantjes) in het Oude Westen krijgen bij dit initiatief een gezonde maaltijd, huiswerkbegeleiding en de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. Als hun huiswerk klaar is, kunnen ze les krijgen in dansen, theater, zang of sport. De gebiedscommissie Rotterdam Centrum steunde dit initiatief met een bijdrage.

Taalwandeling Feijenoord
De taalwandelingen in Feijenoord zijn taallessen in de buitenlucht. Tijdens de wandeling worden allerlei elementen in de buitenruimte gebruikt om taaloefeningen te doen, zoals verkeersborden, monumenten, straatnamen enz. Zoals Rene Hoeflaak het omschrijft: “De taal ligt op straat”. De gebiedscommissie steunde de taalwandeling met een bijdrage.

Zondagmiddagconcerten Ommoordse Veld
Iedere zomer organiseert de Werkgroep Ommoordse Veld een reeks concerten op kinderboerderij ‘De Blijde Wei’ op het Ommoordse Veld. De concerten vinden maandelijks plaats op zondagmiddag van mei t/m september. De Werkgroep hoopt hiermee meer mensen kennis te laten maken met het natuurgebied Ommoordse Veld. De gebiedscommissie Prins Alexander steunde het initiatief met een bijdrage.

Kinderzwerfboekenkasten
Met steun van de gebiedscommissie Noord hebben zijn 11 knalrode boekenkasten voor kinderzwerfboeken geplaatst in Rotterdam Noord. Dit zijn boeken die je kan meenemen, lezen en op een andere plek weer kan achterlaten. De bewonersorganisatie Blijdorp wil met dit initiatief kinderen op een laagdrempelige manier toegang geven tot boeken.

Crate Dates in het Lusthofkwartier
Femke Bertram en Astrid Aarsen van de Buuvpraktijk (www.buuvpraktijk.nl) bouwden drie ontmoetingsruimten – oftewel Crates – in het Lusthofkwartier in Rotterdam. Tijdens zogenaamde ‘Crates Dates’ ontmoeten buren elkaar, drinken een wijntje of maken met elkaar muziek. De gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk steunde het initiatief met een bijdrage.

Tussentuin Jensiusstraat
Bewoners uit de Jensiusstraat in Rotterdam toverden een braakliggend terrein om tot een mooie binnentuin. Om dit te realiseren dienden zij met succes een bewonersidee in bij de Gebiedscommissie Noord.

Te zien januari 2016 op OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).