Bezoekers Wijkie in de bres voor ontslagen kinderwerkers

Eind van het jaar valt het doek voor Marie-José Eldering en Danielle van der Graaf, initiatiefnemers van het kinderparticipatie centrum Wijkie. De twee kinderwerksters zijn ontslagen door DOCK, omdat ze niet passen in het nieuwe welzijn.
De kinderen die Wijkie, gevestigd aan de Teldersweg in Schiebroek, dagelijks bezoeken zijn verdrietig dat José en Danielle weg moeten. ‘We komen speciaal voor hen.’ Ook de moeders zijn teleurgesteld en zijn een actie gestart. Met grote spandoeken protesteren zij voor het informatiepunt van Dock.

José: ‘DOCK wil vergroten en meer werken met vrijwilligers en stagiaires die het uitvoerende werk moeten doen. De betaalde krachten hebben dan alleen nog een aansturende rol. Wij kunnen dat kennelijk niet in de ogen van DOCK.’ José is benieuwd hoe Wijkie in de toekomst gaat functioneren. ‘De kinderen die hier komen hebben vaak te maken met zware problematiek. Vrjiwilligers die hier eerder zijn geweest, kwamen na een dag niet meer terug. Ze dachten dat het een gezellig middagje knutselen zou zijn.’

OPEN Rotterdam heeft meermalen contact gezocht met DOCK over de beslissing om niet verder te gaan met Danielle en José. Zij willen niet met de pers praten en vinden dit een zaak tussen DOCK en de werknemers.