Bibliotheken bieden Rotterdammers hulp bij regelen coronatoegangsbewijs

Iedereen vanaf 13 jaar is vanaf zaterdag 25 september verplicht om in bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs om bijvoorbeeld een restaurant, café, bioscoop, theater of evenement te bezoeken. Rotterdammers die hulp nodig hebben met de CoronaCheck-app of met een papieren coronabewijs, kunnen daarvoor gratis terecht bij Bibliotheek Rotterdam en de welzijnsorganisaties in de stad.

Het coronabewijs is een persoonlijke QR-code. Dat is een vierkant met zwarte en witte blokjes. Je bewijst met je QR-code dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of hersteld bent van corona. Dit bewijs is zowel digitaal via een app als geprint bruikbaar.

Het maken van een coronabewijs in de CoronaCheck-app doe je zo:

  1. Je downloadt de app in de Apple App Store of de Google Play Store op je mobiel.
  2. Je klikt op “QR-code maken”. Je klikt op “Volgende”. Je selecteert waar je een QR-code van wilt maken.
  3. Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode die je in een SMS of e-mail van de testlocatie ontvangt.
  4. Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD.
  5. Je hebt nu twee QR-codes op je mobiel: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code.

‘De Nederlandse QR-code laat je scannen bij locaties in Nederland waar het coronabewijs nodig is. De internationale QR-code laat je scannen in het buitenland of als je de grens overgaat. Bijvoorbeeld op de luchthaven.’ Zo wordt uitgelegd door de bibliotheek.

Hulp bij instellen app
Vind je het maken van een coronabewijs op je mobiel lastig? In de meeste bibliotheken kun je hulp krijgen om de CoronaCheck-app te downloaden en het coronabewijs te maken.

Elke dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur staat er hulp klaar bij de Centrale Bibliotheek (Hoogstraat 110) en Bibliotheek Zuidplein (Annie M.G. Schmidtplein 11). Een afspraak maken is niet nodig.

Voor hulp buiten deze tijden en/of op andere locaties, zoals bij welzijnsorganisaties, kan contact opgenomen worden met de bibliotheek. Zij zijn telefonisch bereikbaar op: 010 – 281 61 00 (maandag t/m zaterdag, 09.00 – 17.00 uur) of via WhatsApp op 06 – 16 47 91 26 (maandag t/m vrijdag, 09.00 – 17.00 uur).

Op papier kan ook
Wie liever een coronabewijs op papier heeft, gaat naar de website coronacheck.nl/print. Je kan daar het coronabewijs printen. Lukt dat niet? Een bibliotheek bij jou in de buurt kan je ook helpen met een papieren coronabewijs.