Bijzonder Surinaams poëzie collectie wordt feestelijk onthuld in Afrikaanderwijk

Het Gemaal op Zuid aan het Afrikaanderplein is zaterdag 17 september het podium voor een bijzondere collectie-presentatie genaamd ‘Powema Tori’. Het Rotterdamsch Leeskabinet organiseert dan, in samenwerking met het Taalmuseum, een middag die in het teken staat van de Surinaamse poëzie in Sranantongo.

De aanleiding voor het evenement is de verwerving van een bijzondere collectie Surinaamse poëzie. Tijdens deze middag wordt de taal en vertaling van de Surinaamse poëzie gevierd. Dit gebeurt door middel van voordracht, kunst en muziek. Een deel van deze bijzondere poëziebundels werd verzameld door de directeur van het Taalmuseum; Fresco Sam-Sin. Ook werden er bundels toegestuurd vanuit Suriname zelf.

Levend erfgoed
De collectie is uniek omdat het een verzameling betreft dat een tijdsbeeld geeft vanaf de jaren ‘50. Hierin is een mix van dichters uit Suriname zelf en Surinamers die zich in Rotterdam vestigden te vinden. Hierdoor vormt de collectie een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en toekomst van de Surinaams-Rotterdamse identiteit. “Het is een groot stuk levend erfgoed”, legt Berrie Vugts van het Rotterdamsch Leeskabinet uit. “Omdat we dit zullen blijven werven.” Het plan is dan ook om de collectie uit te breiden met actuele Surinaamse poëzie.

Sranantongo in het stadsbeeld
Verder ligt er een plan om structureel aandacht te besteden aan deze kunstvorm en zal de collectie digitaal terug te vinden zijn. Ook wordt ernaar gestreefd om de taal een prominentere rol te laten spelen in het stadsbeeld. Er is, volgens Berrie, in Rotterdam nog niet zoveel te vinden qua poëzie en gevelteksten in andere talen, dus wellicht dat hier in de toekomst nog verandering in kan worden gebracht. “Het is er wel maar nog niet prominent aanwezig, terwijl dit het wel verdient!”

De collectie zal beschikbaar zijn voor inzage voor onderzoekers en overige geïnteresseerden.