Bijzondere Fietsenwinkel in Hoogvliet

Op de Klompenmakerstraat in Hoogvliet zit ASVZ Tweewieler de Gadering. Een bijzondere fietsenwinkel waar, naast personeel en vrijwilligers, cliënten met een (licht) verstandelijke beperking de zaak draaiende houden.
Joop van Gils is projectleider van deze zaak. “Wij zijn een professionele fietsenwinkel met BOVAG-registratie, het enige verschil is dat wij hier mensen hebben werken die zorg inkopen en die wij op de werkvloer begeleiden.” De fietsenwinkel bestaat bijna tien jaar en krijgt steeds meer klanten vanuit de buurt.

De cliënten houden zich bezig met de verkoop van nieuwe en tweedehands fietsen, het in elkaar zetten van fietsen en het uitvoeren van servicebeurten en reparaties. Zij leren via het werk voor het vak van fietsenmaker en kunnen via De Gadering onder begeleiding in aanmerking komen voor mbo-opleidingen tot fietsspecialist.

In de winkel worden de cliënten begeleidt door leermeester Roij Nuijens. “Ik heb sinds kort mijn leermeesterpapieren, maar het is geweldig om mijn kennis te kunnen overdragen aan deze jongeren”, zegt Nuijens, “ik zou niets liever willen doen, er komt zo veel techniek bij kijken, dat is gewoon heerlijk”.

Fietsen kunnen thuis worden opgehaald en na reparatie weer worden teruggebracht dankzij vrijwilligers als Henk Janssen, die samen met een cliënt op pad gaan in de fonkelnieuwe bestelbus. “Ik ben nu 3 maanden met veel plezier vrijwilliger”, zegt Henk, “ook als ik ‘s ochtends naar Barendrecht rij om cliënten op te halen merk ik dat je zo veel liefde en vertrouwen krijgt, dat is geweldig”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat