Binnenkijken bij studenten: Lian woont ruim maar duur, Mees woont gedeeld voor weinig

Studenten betalen vaak fors voor hun kamer, maar wat krijg je daar eigenlijk voor terug? We nemen een kijkje bij twee studenten met heel verschillende woonruimtes en maandlasten. De een woont relatief ruim in Delfshaven voor een hoge prijs, de ander voor minder in een studentenhuis in Kralingen.

Een geknutseld hekje van karton moet de muizen in de woning van Lian ervan weerhouden van de keuken, waar ze vaak komen, naar de rest van het huis te gaan. Lian woont samen met een huisgenoot in een appartement in Delfshaven van 80 vierkante meter voor 1450 euro inclusief. Prijzig, maar eigenlijk schrikt niemand daar meer van. RTV Rijnmond onderzocht de kosten van een studentenkamer in Rotterdam en concludeerde dat een kamer van 20 vierkante meter gemiddeld 732 euro per maand kost.

Liever delen en minder betalen
“Ik vind het heel erg dat mensen geen studentenwoning kunnen huren voor een lage prijs, want niet iedereen heeft zoveel geld en een studie is ook al heel duur”, vertelt Lian, die hoopt op korte termijn te kunnen verhuizen naar een gewone studentenkamer tegen een meer redelijke prijs. “Dan ga ik naar een kamer en heb ik minder oppervlakte. Dan heb je wel een gedeelde badkamer en keuken, maar als de huur daardoor lager wordt, zou ik dat wel heel fijn vinden”, aldus Lian.

Mees woont in zo’n studentenhuis in Kralingen en met 395 euro voor een kamer van 23 vierkante meter is hij volgens zichzelf voordelig uit. In de studentenwoningen boven een fysiopraktijk huisvesten de leden van studentenvereniging S.S.R. Rotterdam, waar Mees onderdeel van uitmaakt. Er is een gedeelde badkamer, keuken en de gemeenschappelijke ruimte is een bar. “Zolang ik nog studeer, wil ik hier nog wel blijven wonen, dat sowieso”, vertelt Mees, die inziet dat veel studenten veel meer betalen.

‘En dan is het nog niet zeker of je een kamer krijgt’
Behalve de kosten zijn ook de lange wachttijden voor het krijgen of vinden van een studentenwoning een heikel punt. Veel studenten blijven dan maar bij hun ouders wonen, met enorme reistijden naar hun studie tot gevolg. “Er zijn een aantal van mijn vrienden die nog steeds zoekende zijn naar een kamer en die nog niet hebben gevonden. Aangezien je best wel lang ingeschreven moet staan bij bijvoorbeeld Stadswonen. Ik heb het gevoel dat je ongeveer twee jaar ingeschreven moet staan en dan is het nog niet eens zeker of je een kamer krijgt”, vertelt Lian.