“Er is teveel blauwalg gevonden in de Kralingse Plas, blijf daarom uit het water.” De boodschap van de gemeente is simpel en duidelijk. Sinds donderdag 15 augustus waarschuwt de gemeente Rotterdamse waterratten de Plas te betreden. Bij een overschot aan blauwalg kun je namelijk ziek worden.
Dankzij het warme weer groeit blauwalg rijkelijk in de Kralingse Plas. Hoewel de gemeente er van alles aan doet om dat tegen te gaan – slimme technologie moet het groeien van blauwalg verminderen – blijkt de blauwalg toch een sterke eigen wil te hebben. Dat is slecht nieuws voor menig zwemliefhebber, want hierdoor is zwemmen sterk afgeraden. Het water stinkt en mensen kunnen last krijgen van hun neus en ogen, of zelfs ziek worden.
Blauwalg bestaat altijd in water in de natuur, maar begint pas echt onwenselijk te worden als het flink groeit. Dat groeiproces ontstaat door fosfor, wat in de Plas terechtkomt via de sluis, uit de bodem van de Plas en door poep van dier en mens.
Er wordt regelmatig gecontroleerd hoe het gaat met de waterkwaliteit van de Kralingse Plas. In juni 2024 liep OPEN Rotterdam mee met Eke Rijkmans, die ons meenam in dat proces.
Voor meer informatie over blauwalg, kan je op de site van de gemeente kijken.