Blijdorp en Bergpolder in Noord voorzien van eerste GFE bakken

Van de driehonderd kilo restafval die de Rotterdammer elk jaar bij het vuil zet, bestaat ongeveer een derde uit groenten, fruit, etensresten en tuinafval (GFE+T). Vanaf 2024 is het voor alle gemeenten verplicht om organisch afval te scheiden. Daarom gaat Gemeente Rotterdam de komende jaren GFE+T bakken plaatsen door de stad.

Door het vocht van het groente- en fruitafval kunnen de machines het GFE afval moeilijk scheiden van de rest. Dat vindt de gemeente zonde, want GFE is goed te recyclen: “Het is zonde dat dit bij het restafval terecht komt, terwijl je het kan hergebruiken, bijvoorbeeld voor compost”, legt Kristel van der Heiden van Stadsbeheer uit. “Dat wordt gebruikt om de Nederlandse land- en tuinbouw, maar ook sier- en moestuinen te bemesten.”

De gemeente kan niet in heel Rotterdam alle bakken tegelijk plaatsen, daarom gaat het in fasen. De eerste fase bestaat uit gebieden Hoek van Holland, Pernis en wijken Blijdorp, klein deel Bergpolder, Het Lage Land, Prinsenland, Oosterflank en ’s-Gravenland.

“Alles is nieuw en daarom wordt fase 1 over een aantal maanden geëvalueerd. We gaan een onderzoek onder de bewoners houden, maar we kijken ook hoe het wekelijks legen en het schoonhouden van de containers gaat”, vertelt Kristel. “De uitkomsten daarvan komen weer van pas voor de volgende fasen. Er gaan enkele jaren overheen voordat alle gfe-containers overal in Rotterdam staan.”

De bewoners ontvangen een starterspakket daarin zit een informatiefolder, wel/niet-lijst en een bon voor een aanrechtbakje en afbreekbare zakjes. In Hoek van Holland en Pernis hebben bewoners op 15 juli een startpakket ontvangen. In Blijdorp en een deel van Bergpolder ontvangen de bewoners 14 & 15 september een startpakket. De wijken in Prins Alexander volgen in het najaar.