Blijdorp vangt aangespoelde zeepaardjes op: ‘Zonder zeewier zijn ze kansloos’

Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is deze week een aangespoeld kortsnuitzeepaardje opgevangen. En de dierentuin verwacht dat komende tijd nog meer aangespoelde zeepaardjes te zien zijn aan de Nederlandse stranden. “Zeepaardjes houden zich onder water met hun staart vast aan zeewier of zeegras, maar in Nederland is alles zand. Dus als ze per ongeluk loslaten en wegspoelen, zijn ze kansloos”, legt Mark de Boer, hoofd van het Oceanium Blijdorp, uit.

De toename van het aantal aangespoelde zeepaardjes wijdt De Boer aan de opwarming van de Noordzee. “Daardoor wordt het klimaat voor de dieren beter en komen er meer zeepaardjes.” Als het slecht weer is en een zeepaardje laat per ongeluk los, kan het gebeuren dat ze wegspoelen. “Normaal gesproken zoeken ze dan weer een plek om zich aan vast te houden, maar in Nederland is alles zand en dan spoelen ze uiteindelijk dus het strand op.”

Zo gebeurde van de week ook in Hoek van Holland. Daar spoelde een kortsnuitzeepaardje aan, die inmiddels is opgevangen in Blijdorp. Het beestje leeft nog, zo vertelt De Boer, maar is wel erg verzwakt. “Ik denk dat we samen met Ecomare op Texel zo’n tien tot twintig zeepaardjes per jaar opgevangen. De helft daarvan overleeft het ongeveer, want als een vis te lang op het droge heeft gelegen, verzwakt het gewoon.”

Zeewater
Het is dus belangrijk om snel te handelen als je een zeepaardje aantreft op het strand. “Vul een plastic zakje of flesje met koud zeewater en doe het zeepaardje daarin. Doe er ook iets in waar ze zich aan vast kunnen haken, zoals zeewier. Ze houden zich graag aan iets vast en verschuilen zich graag”, legt De Boer uit. Als je het zeepaardje hebt gevangen, dan is het zaak om Ecomare of Blijdorp te bellen. Mensen kunnen dan vervolgens zelf het zeepaardje brengen of een dierenambulance kan het diertje komen ophalen.

Het zeepaardje wordt dan opgevangen in één van de quarantainebakken om aan te sterken. “De aangesterkte diertjes brengen we dan uiteindelijk naar de Oosterschelde. Daar zijn de omstandigheden goed en leven veel zeepaardjes. Duikers zetten ze ergens onder water uit en dan hopen we dat ze het redden.”