Blikjes op straat verzamelen is nieuw verdienmodel: ‘Toch wel zo’n 40 à 50 euro per dag’

Graaien in prullenbakken en supermarkten kunnen het bijna niet meer verwerken: het statiegeld op blikjes blijft niet onopgemerkt! Sommige Rotterdammers halen tot wel 50 euro per dag op: “Voorheen deed ik vrijwilligerswerk, nu ben ik een vrijwillige zzp’er.”

Statiegeldjagers: sinds de invoering van statiegeld op blikjes zijn ze overal in Rotterdam te vinden. Waar de een dit ‘onhygiënisch’ vindt, verdient de ander er een flinke zakcent mee. De meeste Rotterdammers op straat snappen het wel dat mensen zo actief op zoek gaan naar statiegeld. “Het is een dubbel effect. Zij hebben weer geld en het ruimt ook een heleboel op in de openbare ruimte”, zegt iemand. Maar: “Tegelijkertijd is het soms een beetje zielig hoe dat gaat, dat mensen uit vuilnisbakken grijpen”, reageert een ander.

De blikjesverzamelaars hebben hele tijdschema’s bedacht om hun rondje zo lucratief mogelijk te maken. Net als deze Rotterdamse statiegeldjager in Wijkpark Oude Westen: “Meestal doe ik een rondje om 20:50, net voordat het park dichtgaat. Dan pak ik een hoop blikjes mee. Mensen gooien het nog steeds weg, ik snap het niet.”