Blog #4: Op de Kumpulan

Vroeger waren bij ons de Indische verjaardagen of feestdagen stiekem altijd het gezelligst. ‘Hollandse feestjes’ speelden zich altijd keurig in een kringetje af, met wat kaasblokjes op een bordje dat dan diezelfde kring rondging. Tijdens de Indische feestdagen werd gedanst, te hard gepraat en gelachen, rende alles door elkaar heen en werd er vooral heel veel gegeten. Mekaar ontmoeten was belangrijk, samen eten, samen genieten. En dat is het nog steeds.

Meneer Passage (aflevering 3) nodigt ons uit bij Kumpulan Tanpa Nama in Poortugaal

Indische ‘oudjes’ zoeken elkaar op op kumpulans. Het woord betekent letterlijk vergadering of bijeenkomst, maar staat nu synoniem voor ‘gezellig samenzijn’, natuurlijk onder het genot van een goede rijsttafel, Indorock en soms ook een spelletje Bingo.
Mijn eerste kumpulan had ik in Den Haag, georganiseerd door Indisch3.0, maar Tenny had er nog nooit één bezocht.

Meneer Passage gaat regelmatig en nodigde ons uit in Poortugaal, bij Kumpulan Tanpa Nama. Als we de Brinkhoeve binnenlopen worden we natuurlijk meteen begroet door de heerlijke geur van het Indische eten. We kopen een kaartje, schrijven onze naam op een papiertje die in de pot gaat voor de loterij. ‘Kunnen we ook meedoen met de bingo?’ vraagt Tenny voor de grap. Het antwoord is ‘ja hoor, die is om 16.00 uur’… We glimlachen en worden op onze schouder getikt, het is meneer Passage die het leuk vindt om ons weer te zien. Hij stelt ons voor aan de organisator van het geheel, Raldi, en we maken een praatje. Over waarom er zo weinig jongeren op de kumpulans komen. Zijn kinderen komen er ook niet, ze gaan liever naar de Asian Nights, die iets moderner zijn. Een vrouw vertelt dat haar dochter niet komt, omdat ze zich zo groot voelt, te Nederlands, ze past er niet bij, vindt ze zelf.
Meneer Passage gaat graag naar de kumpulans om het familie-gevoel. Het samenzijn, bijkletsen. Er komen Indische Nederlanders vanuit alle windstreken naar Poortugaal. Het voelt goed om elkaar regelmatig te zien. Als thuiskomen.

Tenny vertelt over I.N.D.O.
Tenny wordt onverwachts op het podium geroepen, om wat te vertellen over het project. Daarna spreken we Frans, gitarist van The Eastern Aces. (Later ontdek ik tijdens een interview in het radioprogramma Rasa Senang van Radio Ridderkerk dat deze band echt een begrip is in de Indorock scene!) Een vrouw vertelt over haar aankomst in Nederland. Hoe ze in Zwolle moesten wonen en ze uitgescholden werd voor zwart hoertje.

Pijnlijke ervaringen die vergeten werden als er gedanst kon worden op de typische Indorock. Wat mooi dat muziek zoveel kan doen. Reden genoeg voor ons om in te zoomen op die muziek!

 

Deze trouwe gast van de Kumpulan vertelt ons hoe de Indorock haar alle ellende deed vergeten
Als we opkijken, zien we dat de dansvloer ineens vol staat. Indo’s doen aan line dancen?! Het is de Poco Poco. Wat doen we, sluiten we aan of storten we ons op de Nasi Rames? Het is toch dat laatste geworden, de Poco Poco bewaren we voor de volgende keer!
de Poco Poco

Heb jij de aflevering van I.N.D.O. met meneer Passage nog niet gezien? Bekijk hem hier!
Kijk maandag naar I.N.D.O. om meer te leren over Indorock met Edu Schalk.