Bob en Piet vluchtten voor hun leven tijdens ‘Vergeten Bombardement’

Bob en Piet vluchtten voor hun leven tijdens het 'vergeten bombardement'

Voor de herdenking van het Vergeten Bombardement op 31 maart, spreken we met een aantal overlevende van deze gebeurtenis. Bob en Piet maken in 1943 bewust het bombardement rond het Marconiplein en de Schiedamseweg mee. De twee ontsnappen afzonderlijk ternauwernood aan een familiedrama. De mannen komen jaren later samen in een werkgroep en zetten zich in voor een monument voor het Vergeten Bombardement. 

Bob Briegoos is acht jaar als hij in 1943 met een vriendje op de Rotterdamsedijk voedsel aan het halen is voor zijn konijnen. Opeens gaat het luchtalarm af, iets wat in die tijd wel vaker gebeurde. Deze keer bleef het echter aanhouden en dat betekende voor de jongens dan ze snel naar huis moesten. Het dichtstbijzijnde huis was dat van het vriendje van Bob in het toenmalige Witte Dorp, een hoekje van West met een aantal witte huizen.

Nadat de rook was opgetrokken gingen de de twee richting het Marconiplein. ‘We wilde als kwajongens zien wat er gebeurt was, dat alles in brand stond’. Onbewust van wat er had kunnen gebeuren, want als de bommen waren aangekomen waar ze voor bestemd waren dan had Bob geen vader meer gehad. 

Alarm
Ook Piet Wolters maakte het bombardement mee. ‘Mijn broer stond net op het punt om richting het Witte Dorp te gaan, toen het alarm afging. Hij mocht niet meer de deur uit van moeder, maar als hij dat had gedaan dan was het slecht afgelopen’.

Piet woonde in die tijd in de Watergeusstraat en daar bleef de schade beperkt. Zijn opa en oma woonde echter in de Gijsingstraat en werden zwaar geraakt. Daarom kwamen de opa en oma van Piet, alsook hun nog tien inwonende kinderen bij het gezin van Piet in huis. Samen met zijn opa ging Piet dagelijks naar de gaarkeuken aan het Groot Visserijplein om eten te halen.

Monument
De mannen kwamen jaren later via hun vrijwilligerswerk voor de bibliotheek in Delfshaven, in een werkgroep terecht dat zich inzette voor een monument van het bombardement. Een monument dat niet zonder slag of stoot werkelijkheid werd. ‘Het bombardement was iets waar eigenlijk niet over gesproken moest worden, het was toch een fout van de geallieerden’.

De mannen zijn jaren later trots op hun nalatenschap. Het monument werd in de jaren ‘90 gerealiseerd. Een beeldwerk van de datum van het bombardement, te zien in park 1943. ‘31 maart 1943, alleen het tijdstip van half 2 kon er niet bij’.

Live
OPEN Rotterdam is woensdag om 13.00 uur live bij de herdenking van het bombardement in Park 1943. De video is vanaf 13.00 uur hieronder te zien.