Bob zamelt geld in voor onderzoek slokdarmkanker: ‘Marathon is een mooie gelegenheid’

Bob Adriaanse, Job van Nieuwamerongen en Wesley Sturrus rennen binnenkort de marathon, maar hebben daar een bijzonder doel aan verbonden. Bobs vader is afgelopen jaar overleden aan slokdarmkanker. Vier maanden na de diagnose moesten Bob en zijn familie afscheid van hem nemen. Bij deze vorm van kanker komt de diagnose vaak wanneer het al te laat is en dat moet veranderen. Daarom zamelen Bob en zijn vrienden geld in voor onderzoek naar maag- en slokdarmkanker. “Ik probeer deze actie vanuit de gedachte van mijn vader te doen.”

De inzamelingsactie
Tijdens de lockdown is uit wanhoop de liefde voor hardlopen van Bob, Job en Wesley ontstaan. Ze hebben al een keer eerder de marathon gelopen, maar na het overlijden van Bobs vader ontstond het idee om zo geld in te zamelen. Ze startten een GoFundMe en hebben ondertussen al een ruime 8000 euro opgehaald. Bob: “Elk bedrag was al mooi geweest, maar we raakten in contact met een arts van het Erasmus MC en daaruit bleek dat dat ze vanaf 5000 euro echte stappen kunnen maken in het onderzoek. Dat was eerst ons doel, maar dat behaalden we al binnen 20 uur. Nu staat het doel op 10.000 euro.”

In Nederland worden er elk jaar 3000 mensen gediagnosticeerd met slokdarmkanker en nog eens 1000 met slokdarmkanker. Deze vormen van kanker worden vaak pas ontdekt wanneer mensen symptomen krijgen, maar dan zitten ze al in de terminale fase. Dit gebeurde ook bij Bobs vader waardoor de dokters nog weinig voor hem konden betekenen. “Er valt nog zo weinig te doen tegen slokdarmkanker”, vertelt Bob. “De marathon is een mooie gelegenheid om aandacht te vragen. Niet voor ons eigen verhaal, maar voor dit probleem. We gebruiken ons eigen verhaal om anderen in de toekomst te helpen.”

Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek van het Erasmus MC naar de voorstadia van maag- en slokdarmkanker. Het onderzoek moet ervoor gaan zorgen dat mensen eerder gediagnosticeerd kunnen worden. De onderzoekers willen weten welke doelgroepen risicogroepen zijn, zodat er behandelplannen kunnen worden opgesteld en de kwaliteit van leven van de gediagnosticeerde mensen verbeterd.

Trainen
De marathon is 14 april en Bob en zijn vrienden hebben al hard getraind. “We zitten nu in de afrondingsfase”, vertelt Bob. “We gaan meerdere keren per week lopen en doen in deze fase vooral langere afstanden van 25 kilometer of meer. We proberen nu vermogen op te bouwen, zodat we de marathon zo lang mogelijk klachtenvrij kunnen lopen. Ons doel is om het rond de 3,5 uur te lopen. Daarnaartoe werken is echt een soort reis met zijn drieën en dat is heel bijzonder.”

Volgens Bob zijn de reacties op deze actie overweldigend. “Ik kom uit een bescheiden gezin en ondanks dat we deze actie graag wilden doen, wilden we het niet te smeuïg maken. Mijn vader hield er niet van om op de voorgrond te staan en dat willen we eren. Maar het voelt goed om geld in te zamelen voor een goed doel en ik denk dat mijn vader het mooi had gevonden dat we zo anderen helpen.”