Boerenprotest ver-van-je-bedshow? Verslaggever Lauren reist naar de Achterhoek!

Kan de stadse mens uit Rotterdam begrijpen waarom de boeren protesteren? Of is het een ver-van-je-bedshow? Om daarachter te komen verlaat OPEN-verslaggever Lauren de stad en reist naar de Achterhoek. Daar wonen boer Henk Oonk en Rutger van Lier, beide actievoerders.

“Bij de meeste protesten die je op tv hebt gezien, zijn wij wel bij geweest”, vertelt Rutger zittend op een hooibaal. Achter hem zijn mensen hard aan het werk om een kar vol te laden met de-door-de-stro-prikkende zitjes. Rutger denkt zeker wel dat Rotterdammers kunnen zien waar de boeren vandaan komen.
“Als je nieuwsgierig bent en informatie zoekt via het nieuws, op agrarische websites en YouTube bijvoorbeeld, dan kan je het ook als Rotterdammer begrijpen”.

Ook veel Rotterdammers hebben begrip voor de boeren: “Ik snap het wel, ik zou hetzelfde hebben gedaan”, reageert iemand op straat. “We moeten allemaal iets doen, niet alleen met de vingers naar anderen wijzen, maar ook bij onszelf te rade gaan wat wij kunnen veranderen”. Maar er zijn ook mensen die het er niet mee eens zijn: “Ik vind dat ze veel te ver gaan met hun acties”.

Ook op Twitter wordt er anders over gedacht:

Veel mensen begrijpen niet waarom het lijkt of de de weilanden met koeien wel hard worden aangepakt en de industrieën, bijvoorbeeld die van de Rotterdamse haven, niet of nauwelijks. Of dat zo is en hoe dat dan zit, dat zoeken we uit. Blijf dus kijken naar OPEN Rotterdam!

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Regio8.