Bospolderplein snakt naar water: ‘Als het te heet is, wil je hier niet zijn’

In lijstjes van meest gezellige, groene of verkoelende plekken van Delfshaven komt het Bospolderplein niet voor. Op het grotendeels stenen plein staan hier en daar wat verdroogde bloemen en verouderde speeltoestellen. Het plein kan volgens bewoners groener. Met een koffiekarretje proberen Isa Gaastra en Tonny van Sommeren van het Bollenpandje ervoor te zorgen dat buurtbewoners elkaar beter kennen en ze zich daardoor meer betrokken voelen bij het plein.

Er wordt niet alleen koffie gedronken, er wordt zelfs op kleine schaal gekookt. Het is volgens sociaal kunstenaar Isa belangrijk dat de toekomstige vergroening van het plein hand in hand gaat met een verbeterde sociale cohesie: “Dat verhoudt zich tot elkaar. Als je iets wilt vergroenen, moet het vervolgens onderhouden worden. Dat doen mensen zodra ze zich betrokken voelen bij de plek waar ze wonen en dat voelen ze meer als ze elkaar kennen.”

Vergroening
Dat het plein dus het nodige groen mist, is duidelijk. Het is een groot veld van voornamelijk steen die dient als schoolplein en als plek waar kinderen kunnen voetballen. “Veel te veel steen eigenlijk”, vertelt Isa. “Als het hier echt heet is, dan kan je hier ook niet meer voetballen. Het asfalt is dan gewoon te heet.” Er zijn volgens Isa een hoop partijen bezig om het plein op te knappen en te vergroenen.

Waterpunt
Eén van die onderdelen van een nieuw groen Bospolderplein is een waterpunt. Natuurlijk om het groen water te geven, maar ook om gewoon een flesje water te vullen. Isa: “Als je wilt vergroenen dan is het belangrijkste wat je nodig hebt water.” Maar nergens op het plein is er een watertoevoer, behalve in een hok van het voormalige Duimdrop. Daar staat allemaal speelgoed opgeslagen met een waterpunt waar je ook koffie of thee kunt zetten.

Het beheer van dit hok ligt bij Yess!. Een weggeefwinkel een paar meter verderop. Zij organiseren verschillende activiteiten in de buurt en openen het hok nu iedere woensdag. De ambitie is zelfs om straks tijdens het schoolseizoen vier tot vijf keer per week open te gaan.

In het najaar willen Isa en Tonny meer aandacht vragen voor de vergroening. Iedere woensdag en donderdag staan ze in ieder geval onder één van de weinige bomen op het Bospolderplein met een bakkie en een hapje.