Bouwvallige wederopbouwpanden geven bijzondere muurschilderingen prijs

Cranendonckweg 73 t/m 147. Allemaal huisnummers verdeeld over drie panden. Die-hard wederopbouwstijl, niet per se mooi, maar wel snel te bouwen en functioneel. Het merendeel van de adressen is inmiddels onbewoond en in september gaan de huizen tegen de vlakte. Net voor de sloopkogel toeslaat, geven de oude woningen een mooi geheim prijs; muurschilderingen van de Rotterdamse kunstenaar Jaap Bijl.

Bijl beschilderde de muren van de portieken in 1959 en eigenlijk wisten alleen zijn nabestaanden nog van de kunstwerken af. In 1970 overleed hij op 45 jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn schilderstijl werd echter door de veelal oudere bewoners van de drie panden in Oud-IJsselmonde als te modern geïnterpreteerd. Zijn familie vermoedt dat om die reden de muren na zijn dood zijn verborgen achter schrootjes.

Bijls dochter Germaine was er als jong kind bij toen haar vader de muren aan de Cranendonckweg van decoratie voorzag. Ze was dus nog vroeg in haar tienerjaren toen haar vaders werk achter de wandbekleding verdween. Toen ze hoorde dat juist deze panden later dit jaar tegen de vlakte gaan, besloot ze het verhaal te delen via Facebook. Daarop raakten de mensen van Woonbron ook nieuwsgierig en besloten een timmerman aan het werk te zetten om de houten wandpanelen te verwijderen. Zo zijn de muurschilderingen in de laatste maanden van hun leven nog zichtbaar voor publiek en konden Germaine en haar moeder nog afscheid nemen van het werk van hun familielid.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat