Braziliaans en Europees kampioen Daniël opent Braziliaanse Jiu Jitsu gym aan de Weena

Aan de Weena opent een nieuwe Braziliaanse Jiu Jitsu gym. Niemand minder dan Daniël de Groot, Braziliaans en Europees kampioen grappling vond het belangrijk om terug te geven aan de stad waar hij geboren is en zoveel geleerd heeft. “Ik vind het heel tof om te zien hoe mensen zich ontwikkelen.”

Het is erg druk tijdens de opening van de BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) gym. Leerlingen, vrienden en topsporters zijn uitgenodigd om de sportschool ‘op te warmen’ voordat de eerste bezoekers de sportschool betreden. Zij krijgen een Braziliaanse Jiu Jitsu les van onder andere Daniël zelf. Hij is al ruim twaalf jaar bezig met de sport: “In het begin recreatief maar na een paar jaar fulltime. Ik trainde twee keer per dag”. Daniël heeft zelfs een tijdje in Brazilië gewoond om te trainen. “Het einddoel was altijd om een sportschool te openen en nu is het dat moment”, zegt hij trots.

Een leerling van Daniël begon met Braziliaanse Jiu Jitsu lessen volgen op de Erasmus Universiteit. “Ik wilde het gewoon proberen en vanaf moment één ben ik hooked”, vertelt Anner. Er zijn grote verschillen tussen Braziliaanse Jiu Jitsu en ‘normale’ Jiu Jitsu: “Braziliaanse Jiu Jitsu focust zich op het grondvechten, dus zonder trappen en stoten. Het is meer als Judo, grappling en alles ertussenin”. In de sport is veel toegestaan, om een voordeel te hebben ten opzichte van je tegenstander: “Dat maakt het zo veelzijdig en interessant”.

Daniël is geboren en getogen in Rotterdam en heeft nooit ergens anders gewoond, ‘behalve dan periodes in Brazilië’. “Ik vind het belangrijk om terug te geven aan de stad”, legt Daniël uit. De beloning dat zijn leerlingen titels winnen vindt hij groter dan zelf titels winnen: “Ik vind het heel tof om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Ik heb hier gasten rondlopen die hier binnen kwamen als bijdehante pubers en nu meedoen aan de wereldkampioenschappen”.