Breisessie met Rotterdamse schapenwol in IJsselmonde

De Rotterdamse Herder Martin scheert zijn schapen regelmatig en verlost ze jaarlijks van in totaal ruim 5 duizend kilo aan wol. Tot voor kort wist hij niet wat hij er mee aan moest, maar inmiddels experimenteert hij met de gemeente Rotterdam erop los en blijkt er van de wol heel wat te maken. Zo breien ze bij de breiworkshop in IJsselmonde mét het wol van de Rotterdamse schapen.

“Het is wol gemaakt van echte Rotterdamse schapen. Ze staan wel eens te grazen bij de Brienenoordbrug of langs de tramlijn in Delfshaven”, vertelt Ingrid Verheij van Rotterdam Circulair. “Het breit soepel en best wel makkelijk eigenlijk”, beoordeelt één van de deelnemers van de workshop.

Het doel is om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de wol. Herder Martin is er blij mee. “Tot mijn verbazing kunnen ze er heel veel van maken”, stelt hij. Hij doelt daarmee op de tentoonstelling die te bezichtigen is in het Energiehuis in IJsselmonde. “Hier zie je een wollen trui, een sok, maar ook een muts”, vertelt Ingrid terwijl ze de spullen in een vitrine aanwijst. “Als je goed kijkt, zie je in de muts en trui ook gekleurde spikkeltjes. Die komen dus uit truien van kringloopwinkels in Rotterdam. Die zijn uit elkaar gehaald en verweven met de wol. Daarna zijn er ook breigaren van gemaakt. Veel circulairder kan het bijna niet”, besluit ze.