Bronzen adelaar, uil en gier van Joep van Lieshout strijken neer op dak Nieuwe Binnenweg

Drie nieuwe vogelbeelden is het centrum van Rotterdam deze Dierendag rijker. Een adelaar, uil en gier pronken nu aan de zijkant van het dak van Nieuwe Binnenweg 23. De beelden Predatory, Wise and Persistent zijn gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout en aangekocht door stichting Droom en Daad.

Joep van Lieshout laat weten dat hij de plaats voor Predatory, Wise and Persistent super leuk vindt en er erg blij mee is. Ook Droom en Daad vindt het leuk om op deze Dierendag extra vogelbeelden aan de Nieuwe Binnenweg toe te voegen. “Als je goed kijkt zie je namelijk ook op het dak van Rotown en bij en de Paradijskerk vogels staan”, legt woordvoerder Benno uit.

De adelaar, uil en gier hebben veel symbolische betekenis. Zo staat de adelaar voor kracht, de gier voor opportunisme en de uil voor wijsheid. “Samen refereren de drie vogels aan het bekende trio apen uit Japan: zie geen kwaad, hoor geen kwaad, spreek geen kwaad”, luidt de uitleg. “Zij vertegenwoordigen zo niet de idealistische moraal van een samenleving of individu, maar weerspiegelen eerder de realiteit van het krachtenveld van menselijk handelen waar deze drie krachten op elkaar inwerken.”

Pand voor kunstenaars
Het pand aan de Nieuwe Binnenweg 23 is onlangs helemaal opgeknapt door de Rotterdamse stichting die zich inzet voor kunst, cultuur en erfgoed in Rotterdam. “Tegenwoordig zitten daar kunstenaars in. De beelden op het dak zullen er permanent te zien zijn.”