Bruin café Sijf bestaat 25 jaar: ‘Het heeft een uniek karakter’

Café Sijf, vernoemd naar de timmerman die het ooit heeft opgebouwd, bestaat alweer 25 jaar. Ook al heeft de plek een wat ouderlijk uiterlijk doordat het een bruin café is, dat het er pas een kwart eeuw zit weten veel mensen niet. “Ze ziet er ouder uit dan ze is.”

Bruine cafés: veel hebben we er niet meer van in de stad. De oude cafés verdwijnen steeds meer. Dat er toch nog eentje in het centrum zit, is daardoor best bijzonder. “Je kan altijd aan de bar lekker naar buiten kijken, naar de Oude Binnenweg. Dat maakt het juist zo leuk”, zegt vaste gast Lars van de Werf. Voor hem is het café, waar hij al een goede tien jaar komt, zijn huiskamer.

Dynamiek

Eigenaar Herman Hell noemt de straat waar het café zit dan ook ‘een stukje toen was geluk nog heel gewoon’, verwijzend naar vroeger. “Zelfs nu nog is het een rustpunt in een juist hele drukke straat. Het heeft de dynamiek van de stad, maar ook die van een huiskamer.”

Anouk de Bruijn werkte jaren eerder al achter de bar en als floormanager onder andere, maar is nu toch weer teruggekomen. Juist vanwege die eerder genoemde dynamiek. “Ik miste het menselijke contact in mijn werk. Ik ben ondernemer en dat kan soms wat eenzaam zijn. Nu ik hier weer ben, wil ik dat menselijke contact weer terug krijgen, dat kon hier altijd goed.

Herinnering

In 25 jaar gebeurt een hoop en de medewerkers maken genoeg leuke en minder leuke dingen mee. “Waar ik altijd aan moet denken is een man die hier, zelfs toen hij zich alleen nog maar in zijn rolstoel kon verplaatsen, per se altijd naar toe wilde”, vertelt Anouk. De medewerkers zorgden altijd dat er een lage tafel voor hem klaar stond. “Toen we hem niet meer zagen, wisten we genoeg. Dat blijft mij altijd wel bij.”

Taraz Kortitelu heeft jarenlang in de bediening gewerkt, maar werkt sinds dit jaar ergens anders. Toch draagt hij het café nog altijd een warm hart toe. “Als ik hier weer zit en mijn oud-collega’s aan het werk zie, mis ik het toch wel”, vertelt hij. “Sijf, en dan met name de vorige bedrijfsleider Aad, was de enige die mij een kans wilde geven toen ik zonder horeca-ervaring in de horeca wilde gaan werken. Daar ben ik Sijf nog steeds dankbaar voor.”