Rijkswaterstaat bevestigt: Bruin water ook uit Limburg

Het is je misschien al opgevallen als je naar het water in de Maas hebt gekeken. Het water is zo bruin als chocolade. Dat het water bruin kleurt heeft te maken met de ravage die het water in Limburg en voornamelijk Duitsland aanrichtte.

De Maas die door Limburg stroomt en de Rijn die door Duitsland stroomt komen ter hoogte van de Biesbosch samen. “Via onze rivieren stroomt het water door de Nieuwe Waterweg en het Haringvliet naar de Noordzee. Het Maaswater komt dus ook langs Rotterdam”, legt Michel de Vos van Rijkswaterstaat uit. Via de Oude Maas en Nieuwe Maas stroomt dus zowel het bruine water uit de Maas als de Rijn onze stad in

Verwarring oorsprong bruin water
Dat de Maas in Rotterdam zo bruin kleurt, komt niet alleen door de overstromingen in Limburg. Dat zou je in eerste instantie wel denken, omdat de Maas door de getroffen gebieden in Limburg stroomt, maar ook de hevige regenval en overstromingen in België, Limburg én Duitsland gaven ons water een chocoladekleurtje. “Dat misverstand zou het grootste nieuws moeten zijn”, aldus Rotterdammer Ap van der Pijl, die ons op deze verwarring wees.

Het artikel gaat verder onder de animatie.

Door de sterke stroming wordt modder en slib vanuit de Rijn in Duitsland en de Maas in Limburg meegevoerd naar de Rotterdamse Maas. Hierdoor kleurt het water alsmaar bruiner. De verwachting is dat de komende dagen de troebelheid van het water afneemt, zegt Michel de Vos van Rijkswaterstaat.

Kan geen kwaad
De verkleuring van het water kan geen kwaad. “Dit komt door zand dat is meegenomen door de enorme kracht waarmee het water Nederland is binnengekomen. Zodra de stroming van het water vermindert, kan het zand bezinken en verdwijnt de troebelheid. Zwemmen aan de Zuid-Hollandse stranden kan nu dus ook gewoon.”

Rijkswaterstaat werkt aan het verwijderen van zoveel mogelijk grote voorwerpen uit het water. Op alle waterwegen in het rivierengebied zijn onze opdrachtnemers bezig om met onder andere werkschepen zoveel mogelijk obstakels uit de rivieren te halen en af te voeren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

Sociale media
Ook op sociale media worden verschillende foto’s en video’s gedeeld van het bruine water.