Bubbling, boeken, daggeren, whinen en twerken: hoe (niet?) te dansen met Zomercarnaval

Er is veel ophef ontstaan over het reglement van het Zomercarnaval. Voor deze editie heeft de organisatie laten weten dat vulgair dansen niet toegestaan is. In het reglement wordt expliciet genoemd dat de dansstijl bubbling niet mag. Dit wordt door de organisatie gekenmerkt als een provocerende ordinaire dans. Er is veel onduidelijkheid over de verschillende soorten dansstijlen en welke dan wel en niet provocerend zijn volgens de organisatie. Wij zetten een aantal dansstijlen op een rijtje.

Twerken
Bij twerken sta je in een squatpositie of voorovergebogen, gooi je je heupen naar achteren en schud je de billen. De dansstijl is ontstaan in Amerika in de jaren ‘80, maar is de laatste jaren in populariteit toegenomen door twerkbare muziek

Bubbling
De term bubbling kan slaan op het draaien met de heupen, maar bubbling is ook een subcultuur van hiphop. In de jaren ‘80 in Nederland is bubbling bedacht door dj Moortje en MC Pester toen zij versneld dancehall-platen afspeelden. In de jaren ‘90 ontwikkelde de dansstijl zich verder vanuit battles tussen Rotterdamse en Amsterdamse dansers. De dansvorm draait om voetenwerk waarbij je pasjes met je benen maakt als een vlinder.

Boeken
Boeken staat ook wel bekend als schuren. En dat is als de lichamen van twee dansers innig langs elkaar bewegen op een snel tempo.

Daggeren
Daggeren is een dansvorm afkomstig uit Jamaica en is rond 2006 ontstaan. Bij deze dans nemen de mannelijke danser en de vrouwelijke danser seksuele posities in. Zo staat de man achter de vrouw en wordt er een move gemaakt die omschreven kan worden als droogneuken.

Whinen
Ook whinen is ontstaan in Jamaica. Het is een dans waarbij vooral de vrouwelijke danser roterende bewegingen maakt met de heupen, billen en benen. Deze dans kan ook alleen worden gedaan. Als een man voor of achter de vrouwelijke danser staat en meedoet met haar bewegingen, dan is hij aan het grinden.

De organisatie van het Zomercarnaval heeft het dus voornamelijk over de laatstgenoemde dansstijlen. Bij de vorige edities waren er video’s te zien op Instagram, waarin feestgangers daggerden en dat kan volgens hen niet op het feest. Dat de regel van de Gemeente Rotterdam zou komen is niet waar.

Dus twerk er met Zomercarnaval op los!