Het monumentale pand aan de Voorhaven uit 1762 heeft een rijke historie. Het heeft gefungeerd als woon-, buurt- en weeshuis. Na jarenlange leegstand en een restauratie heeft het pand een nieuwe functie. Het is een kantoorpand voor creatieve ondernemers geworden.
In 1762 werd het pand gebouwd als woonhuis in opdracht van Cornelis de Wit en Helena Westerbeek. Na hun overlijden werd het het huis geschonken aan de stad Rotterdam. Het pand kreeg een nieuwe bestemming het werd een Hervormd Burger Weeshuis. 1923 werd de architect Cornelis Hoogeveen gevraagd om het pand uit te breiden, omdat er niet genoeg ruimte was in het pand. Het pand kreeg wederom een nieuwe bestemming in de jaren ‘50. Het werd een buurthuis een jong talent voor het eerst op het podium stond. Dat talent was André van Duin die later zou uitgroeien tot een van Neerlands populairste entertainers.
Ook het buurthuis moest verdwijnen en in 2010 kwam het pand in handen van Stadsherstel Historisch Rotterdam. Het bleek voor hen lastig om een nieuwe bestemming te vinden voor het pand. Ze lieten daarom jonge creatievelingen het pand bezetten. Na een grondige renovatie ziet het pand er weer schitterend uit. Er zijn daarnaast ook nog oude details bewaard gebleven in het pand. Zoals de ornamenten en het plafond
Burgemeester Aboutaleb was ook onder de indruk van het pand: “Deze stad heeft veel te danken aan particuliere initiatieven. Dit dus ook. Een gift van particulieren aan de stad Rotterdam.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat