Burgemeester Aboutaleb biedt excuses aan voor slavernijverleden namens het college

Burgemeester Aboutaleb biedt excuses aan, namens de college, voor het aandeel van Rotterdam in het slavernijverleden. Dit zal hij doen tijdens een kleine, besloten bijeenkomst in de Laurenskerk. Het aanbieden van excuses hing al een aantal jaar in de lucht. Het wordt nu officieel.

De excuses komen een jaar na de afronding van een uitgebreid onderzoek naar de rol van Rotterdam in de slavernij, geïnitieerd door voormalig PvdA-raadslid, Peggy Wijntuin, in 2017. Naar aanleiding van dit onderzoek is de gemeente ook in gesprek gegaan met tweehonderd Rotterdammers. Hij schreef hierover het volgende in een brief aan de gemeenteraad die onlangs gepubliceerd is: ‘Het college is geraakt door de verhalen van Rotterdammers over de betekenis van het koloniale en slavernijverleden voor henzelf en het leed dat zij ervaren tot op de dag van vandaag.’ Aboutaleb schrijft verder: ‘Erkenning dat dit ons gezamenlijke verleden is en vroegere stadsbesturen deze pijnlijke geschiedenis mogelijk hebben gemaakt, acht het college zeer belangrijk.’

Keti Koti 2021
In zijn speech tijdens de Keti Koti herdenking 2021 riep burgemeester Aboutaleb de Nederlandse staat op excuses te maken voor het slavernijverleden. Die oproep deed hij ook al in 2018.

Tekst gaat verder onder de video

Door de corona maatregelen zal de bijeenkomst in een kleine vorm plaatsvinden, maar de bedoeling is dat er in 2022 meer aandacht aan zal worden besteed door de gemeente. Lees in dit artikel van RTV Rijnmond alles over het totstandkomen van de excuses.

History Matters
Meer weten over het slavernijverleden? History Matters is ons nieuwe programma, gemaakt door Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). In deze talkshow worden maandelijks studenten van Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en andere geïnteresseerden in Theater Zuidplein bijgepraat door historici over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Gemaakt voor en door Rotterdammers, om in gesprek te raken over het koloniale verleden én de doorwerking ervan vandaag in de stad. Bekijk hier aflevering 1.