Buurtbewoners zijn overlast Maasboulevard zat: ‘Ze rijden hier als waanzinnigen’

Bewoners van de Maasresidentie op de Oostmaaslaan zijn helemaal klaar met de overlast afkomstig van de Maasboulevard en het Shell-tankstation. “Wij kunnen in de zomer niet met ons raam open slapen in verband met de herrie”, vertelt Jacqueline. Buurtbewoners zouden geluidsoverlast, een grimmige sfeer en afvaloverlast ervaren.

Meerdere bewoners geven aan te kampen met geluidsoverlast. “Er zal wel iets gedaan zijn met veel van die auto’s, wellicht met de uitlaat.” De boulevard is namelijk erg populair onder de straatracers, mogelijk veroorzaakt door de lengte van de straat en het ontbreken van flitspalen. “Er wordt hier gewoon gescheurd”, zegt geboren Rotterdammer Klaas. “Zomaar oversteken zou ik daar niet doen, wat eigenlijk natuurlijk sowieso niet mag zonder zebrapaden”, vertelt Gijs. “Ze rijden hier als waanzinnigen.”

Dit staat volgens Jacqueline in verband met de samenscholingen bij het Shell-tankstation. Deze ontmoetingen resulteren dan ook vaak in veel afval aan de boulevard. “Er ligt overal afval van mensen die daar in de auto’s hebben gezeten. Ze gooien gewoon hun raampje open, donderen alles naar buiten en komen dan vol gas de Maasboulevard opgereden”, gaat ze verder.

‘Het ziet er redelijk verdacht uit’
Deze samenscholing zorgt voor een sfeer die veel bewoners als onprettig ervaren: “Het is wel een beetje een hangplek voor jongeren. Het geeft mij dus geen veilig gevoel om daar bij de benzinepomp even een pakje kauwgom te gaan halen”, vertelt Gijs, een andere bewoner van het gebouw. Klaas geeft aan erg op zijn hoede te zijn in de buurt van het tankstation, want ‘de kinderen die daar rondhangen zijn hondsbrutaal’.

Daarnaast staat vaak ‘s avonds een hele rij auto’s stil langs de weg die parallel loopt aan de Maasboulevard: “Je vraagt je wel af wat die lui daar allemaal uitvoeren.” Onder de bewoners wordt er een hoop gespeculeerd: “Je ziet daar weleens van die aparte zakjes op de grond liggen. Daar zullen niet alleen handeltjes gedreven worden, maar er zal ook weleens wat gebruikt worden. Je ziet auto’s daar aankomen, die geven wat aan de bestuurder van de andere auto en rijden vervolgens weer weg. Het ziet er redelijk verdacht uit.”

Aanpakken van ‘verkeershufters’
De bewoners van de residentie zijn van mening dat er iets moet gebeuren, aangezien het hun woonplezier aan de Maasboulevard in zekere mate beïnvloedt. Er worden meerdere oplossingen genoemd. Een hiervan is het plaatsen van flitspalen: “Als je boetes wil uitdelen, weet je dat dat hier altijd kan. Je kan hier mensenlevens mee redden en daarnaast zal ook de geluidsoverlast verminderen.” Zo vond er afgelopen jaar een ongeluk plaats op de weg, waarbij een koppel om het leven kwam. Een andere bewoner vindt dat de politie vaker die kant op gestuurd moet worden. “Doe eens een algemene controle en vraag de jongeren waar ze precies mee bezig zijn. En als ze verdachte dingen zien, moeten ze deze activiteiten natuurlijk meteen proberen te elimineren.”

Bewoner Klaas heeft al meerdere malen contact opgenomen met de gemeente om het probleem aan te kaarten. Tot zijn teleurstelling meldt de gemeente geen zeggenschap te hebben over het plaatsen van flitspalen, aangezien dit door het OM bepaald wordt. Zij denken daarnaast dat het ‘asociale rijgedrag zich niet altijd laat ontmoedigen door snelheidsremmende maatregelen’. Zo blijkt de reactie van Gemeente Rotterdam die Klaas ontving. Het heeft volgens hen voornamelijk te maken met onaangepast gedrag van de bestuurder. De Rotterdamse Jacqueline beaamt dit: “De overlast hier zal dan wellicht wat minder worden, maar dan zullen dit soort mensen voor overlast ergens anders zorgen. Het is dan puur een verplaatsing.” Wel zegt de gemeente graag de ‘verkeershufters’ aan te willen pakken. Zo controleren ze meerdere keren per jaar op asociaal verkeersgedrag.

Oplossing
Volgens Klaas is de beste oplossing het volledig weghalen van het tankstation. Hij noemt het Shell-tankstation namelijk een ‘bron van een hoop narigheid’. Later deze maand vindt er een ledenvergadering van de bewoners van de Maasresidentie en Landmark Struisenburg plaats. Tijdens deze vergadering worden de eventuele oplossingen en het mogelijk starten van een petitie tegen de Shell pomp besproken.

Voor het schrijven van dit artikel zijn fictieve namen gebruikt, omdat de bewoners anoniem willen blijven.