Buurtcentrum Thuis in West hergebruikt regenwater door gebruik van eigen opvangsysteem

Het is op 22 maart Wereldwaterdag, een dag dat in het teken staat van duurzaam watergebruik. In onze stad zijn er meerdere systemen die regenwater opvangen en hergebruiken. Zo ook in de Robert Fruinstraat in Delfshaven. Tot grote teleurstelling van de bewoners werkt het systeem al twee jaar niet. Buurtcentrum Thuis in West heeft haar eigen wateropvangsysteem en maakt hier dan ook goed gebruik van.

De buurtbewoners zijn blij wanneer de Urban Water Buffer in de Robert Fruinstraat komt te liggen, zo geeft Petra Verhelst van Buurtcentrum Thuis in West aan. Het enige probleem is dat het systeem al ongeveer twee jaar niet werkt. De bewoners hebben eerder bij Gemeente Rotterdam aangeklopt, ‘maar tot op heden is hier nog niks uit gekomen’, legt Petra uit.

Buurtcentrum Thuis in West is zelfstandig al vier jaar bezig met duurzaamheid. Zij hebben bij hen in de kelder een waterpomp staan die water opvangt. Het opgevangen water wordt gebruikt voor de tuin of tijdens activiteiten met kinderen. “Wij leven op deze aarde en wij vinden dat je goed moet omgaan met de wereld en wat deze wereld geeft”, vertelt Petra. “En dat je water niet verspilt, maar het duurzaam beheert.” Het gebouw van Buurtcentrum Thuis in West valt onder een Europese subsidie om Rotterdam duurzamer en groener te maken, waarmee de waterpomp wordt gefinancierd.

Reactie Gemeente Rotterdam
De gemeente laat weten dat de urban waterbuffer aan de Robert Fruinstraat rondom Koningsdag in werking wordt gesteld. Er is simpelweg nog te weinig regenwater. “De zoetwaterbel onder de grond moet zich nog vullen.” Het grondwater wat er wel is, is nog brak. Dit komt omdat Rotterdam via de rivier verbonden is met de zee. De bewoners kunnen het water gaan gebruiken als er voldoende zoet water het brakke water heeft weggeduwd. Ook tijdens koude dagen kan de pomp uit staan, want tijdens eventuele vorst kan de pomp bevriezen.