Buurtwerk Prins Alexander deelt tips over fraude in coronacrisis

Stephanie Lamsberg en Marianne den Uil van Buurtwerk Prins Alexander delen tips hoe je (online) fraude voorkomt. Tijdens de coronacrisis komt er volgens Buurtwerk meer fraude voor bij de buurtbewoners dan gewoonlijk.

Jongeren worden benaderd via social media om naar 0900-nummers te bellen, dat kost hen geld. Ouderen in de buurt Zevenkamp worden benaderd door personen die zich voordoen als buurtwerker en pinpassen aftroggelen.

Stephanie Lamsberg is jongerenwerker bij Buurtwerk in Prins Alexander. Ze geeft informatie, advies en voorlichting aan jongeren van 12 tot 23 jaar die wonen, werken en naar school gaan in Alexander. Als jongerenwerker geeft zij in de onderstaande video advies over online fraude op Instagram, Snapchat, Facebook en Whatsapp. Marianne den Uil is buurtwerker in de wijk Zevenkamp en focust zich vooral op senioren en hun veiligheid in de buurt. Ze vertelt in de video over wat voor manieren van fraude voorkomen en hoe je kan herkennen wanneer iemand wel of niet bij Buurtwerk werkt.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met Buurtwerk. Stephanie Lamsberg bedankt voor het inzenden van de video en de informatie rondom fraude tijdens de coronacrisis.

Whatsapp fraude
Ook via Whatsapp wordt fraude gepleegd. Zo kreeg OPEN eindredacteur Sanne Poot haar moeder de afgelopen tijd meerdere berichten van mensen die zich voordoen als Sanne. “In die berichten stonden dan vage verhalen over telefoons die betaald moesten worden en of zij het voor wilde schieten”, legt Sanne uit. “Die mensen spraken mijn moeder aan met ‘mam’ en namen niet op als er gebeld werd. Zodra mijn moeder het begon te wantrouwen werden berichten verwijderd. Gelukkig was mijn moeder nog zo scherp mijn vader mij te laten bellen, maar je hoort steeds vaker dat mensen in dit soort berichten en vormen van oplichting trappen.” Sanne drukt iedereen op het hart om nog eens je privacy-instellingen in Whatsapp na te gaan. “Door die wat minder openbaar te zetten, maak je het oplichters in ieder geval al een stuk moeilijker. En voelt een bericht te vreemd of mooi om waar te zijn? Dan is dat het meestal ook.”

Een manier om dit soort fraude te voorkomen is via je privacyinstellingen je gegevens te verbergen voor personen die niet in je contactenlijst staat. Dit doe je door naar instellingen te gaan, ‘privacy’ aan te klikken en ‘mijn contacten’ aan te vinken.

Heb jij (online) fraude meegemaakt? Deel jouw verhaal met ons via [email protected], Facebook of Instagram.