Caboverdiaans en Rotterdams icoon Djunga de Biluca op 94-jarige leeftijd overleden

João Silva, beter bekend als Djunga de Biluca, overleed op maandag 17 april in Rotterdam na een korte ziekenhuisopname. Djunga was een van de eerste Caboverdianen die emigreerde naar Rotterdam (1955). Hij speelde een rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië en is de oprichter van muzieklabel Morabeza Records. Morabeza Records zette in Rotterdam in 1965 de eerste Caboverdiaanse muziek op LP en maakte ook LP’s met grote artiesten als Cesária Évora. Ondanks al zijn successen bleef De Biluca een bescheiden man. “Want hij zag het allemaal meer als een plicht”, vertelt zijn neef en huidig directeur van Morabeza Records, Carlos Gonçalves.

“Hij heeft hele grote dingen bereikt, maar is nooit vergeten waar hij vandaan kwam. Dat maakte hem zo geliefd.” Carlos nam op maandag afscheid van De Biluca in het ziekenhuis samen met familie en bleef bij hem tot vlak voor zijn overlijden. “Hij is betekenisvol geweest voor heel veel mensen en heeft een belangrijke stempel gedrukt op de Caboverdiaanse diaspora wereldwijd.” Gonçalves verwacht dat de openbare uitvaart van Djunga deze zaterdag 22 april zal plaatsvinden in Rotterdam en vermwacht veel mensen bij de uitvaart.

Voor Carlos Gonçalves was João Silva meer dan een geliefde oom: “Een belangrijk voorbeeldfiguur van hoe je als mens in het leven moet staan en dat je je principes moet naleven.” Carlos nam in 2014 het directeurschap van Morabeza Records van Djunga over. 

Carlos Gonçalves (links) en Djunga de Biluca (rechts) met een onderscheiding van Echt Rotterdams Cultureel Erfgoed.

Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam brachten alle muziek van Morabeza Records onder als cultureel erfgoed bij Stadsarchief Rotterdam. Daarbij wordt een documentaire film gemaakt waarin João Silva het fotograferen van de albumcovers nauwlettend toeziet. “Maak je ook een foto van de achterkant?” vraagt hij aan een archivaris in de film. Jantje Steenhuis (rechts op foto), directeur van het Stadsarchief Rotterdam werkte in die tijd nauw met hem samen. “Ik vind het heel verdrietig nieuws”, vertelt Steenhuis, waarbij ze herinneringen ophaalt aan een reis met Djunga in Kaapverdië waarin hij haar aan familie voorstelde.

João Silva en Jantje Steenhuis (rechts) tijdens de overdracht van de collectie van Morabeza Records aan het Stadsarchief Rotterdam.

“Hij was heel bescheiden, toch zag je dat iedereen hem daar kende, er kwamen vaak mensen op hem af.” Djunga heeft op Jantje Steenhuis een indruk achtergelaten van een ‘enorm aardige man die opkomt voor anderen en zijn gemeenschap’. “Een man die makkelijk zijn hart laat zien.” Duidelijk is dat met het overlijden van Djunga de Biluca Rotterdam een heel bijzondere inwoner verliest. “Rotterdam is het 10e eiland van Kaapverdië en hij heeft dat 10e eiland ingericht”, vertelt Steenhuis.

Vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur is er een openbaar afscheidsmoment in de aula van Goetzee Dela Uitvaartcentrum in Crooswijk.